Frågor

Hur snabbt okar PSA?

Hur snabbt ökar PSA?

Förstoringen ger ofta en ökning av PSA-värdet i serum upp till några µg/L, i enstaka fall upp till 20 µg/L eller mer. Medianvärdet för PSA ökar därför med ökande ålder, från omkring 0,6 µg/L i fyrtioårsåldern till 1,7 µg/L i 75-årsåldern.

Vad händer med prostatan efter strålning?

Den vanligaste biverkningen av strålbehandling vid prostatacancer är tarmbiverkningar såsom ändrade avföringsvanor, slembildning och läckage. Ett lovande sätt som nu prövas för att klara denna balansgång kallas hypofraktionering. Det innebär att man ger högre doser vid färre tillfällen.

Vad är PSA-värdet för prostatacancer?

Efter en operation eller strålbehandling för prostatacancer följs mannen upp med regelbundna PSA-prov. PSA-värdet visar hur effektiv behandlingen varit. PSA ger även information om hur effektiv bromsande behandling är. Om du är fundersam över betydelsen av ditt PSA-värde, ska du inte dra dig för att fråga din läkare.

Vad är prostata antigen?

Svar: PSA (Prostata Specifikt Antigen) är ett ämne, som produceras i prostatakörteln och som har en viktig uppgift att fylla för mannens. fruktsamhet. Det utsöndras i stor mängd i sädesvätskan. Prostatakörteln.

Hur kan man få behandling för prostatacancer?

Regelbundna PSA-prov ger goda möjligheter att tidigt upptäcka en prostatacancer som kan bli allvarlig. Då går det ofta att få behandling så att du kan bli av med sjukdomen innan den sprids. Men ibland finns det nackdelar med att lämna PSA-prov om du är utan symtom. PSA-prov kan leda till behandling för prostatacancer i onödan.

Har man ett riktigt lågt PSA-värde?

Om en man har ett riktigt lågt PSA-värde, under 1 mikrogram per liter, är det inte bara mycket osannolikt att han har en allvarlig prostatacancer, utan också mycket osannolikt att han utvecklar en allvarlig prostatacancer de närmaste sex-åtta åren.

Share this post