Trendig

Vad innebar det att vara steril?

Vad innebär det att vara steril?

Sterilisering är en operation som gör att du tar bort möjligheterna att bli eller göra någon gravid. Du måste alltså vara säker på din sak innan du steriliserar dig. Du kan sterilisera dig både om du har snippa eller penis, men du måste vara minst 25 år. Bestämmelserna kring sterilisering finns i steriliseringslagen.

Kan man bli steril av könssjukdomar?

En obehandlad klamydiainfektion ökar risken att få inflammationer i äggledarna hos kvinnor eller bitestiklarna hos män vilket kan leda till sterilitet. Risken att bli steril av klamydia är upp till 40 procent för kvinnor som inte behandlar infektionen.

Vad innebär sterilitet och infertilitet?

Ofrivillig barnlöshet innebär att inte kunna bli gravid eller att inte kunna fullfölja graviditeten. Att inte kunna fullfölja en graviditet kan yttra sig i upprepade missfall. Att inte kunna bli gravid kallas också infertilitet eller sterilitet.

Hur vet män att män inte är fertil längre?

Det börjar ofta med att menstruationerna blir oregelbundna för att sedan glesa ut och småningom försvinna helt. Ett år efter den sista mensen är klimakteriet över och du är i menopaus eller postmenopaus. Efter att ägglossningar och mens försvunnit kan du inte längre bli gravid.

Vad händer när man blir steril?

En sterilisering innebär att spermier inte kan komma ut i sädesvätskan. Du kan alltså få utlösning som vanligt, men det finns inga spermier i sädesvätskan. Ungefär tre månader efter operationen får du lämna spermieprov för att säkerställa att det inte finns några spermier i sädesvätskan.

Hur gör man ett spermaprov?

Före

  • Du ska ha haft sädesutlösning mellan två och fyra dygn före provtagningen.
  • Provet måste alltid, av säkerhetsskäl, lämnas på plats hos oss på reproduktionsmottagningen.
  • Inför ditt besök ska du ta med dig remissen som du fått från läkare tillsammans med din legitimation.

Share this post