Rekommendationer

Vad ar sulfa allergi?

Vad är sulfa allergi?

Vad innebär sulfa-allergi egentligen? Finns risk för korsreaktivitet med andra läkemedel som innehåller sulfa? Med ”sulfa” menas sulfonamider som strukturellt kan definieras genom den kemiska gruppen SO2NH2 och vidare delas in dels antibakteriella, dels icke- antibakteriella läkemedel som innehåller sulfonamid (1).

När kom Sulfan?

Den första publikatio- nen om sulfa kom 1935 och medförde en febril forskningsverksamhet inom om- rådet. Redan under 1940-talet uppträdde dock sulfaresistenta gonokocker, strep- tokocker och stafylokocker.

https://www.youtube.com/watch?v=PkDgEy5m9Ho

När började Sulfa och penicillin användas?

Sedan sulfa och penicillin började användas under 1930- resp. 1940-talen har det tillkommit många nya sorters antibiotika. Fram till 1960-talet kunde flertalet bakterieinfektioner botas med penicillin och sulfa, men därefter har det skett en allt snabbare resistensutveckling.

Varför behöver du inte alltid antibiotika?

Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.

Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?

Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.

Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?

Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.

Share this post