Ny

Varfor ar D-vitamin viktigt for skelettet?

Varför är D-vitamin viktigt för skelettet?

Att D-vitamin är viktigt för skelettet är välkänt sedan länge, det är därför alla småbarn rekommenderas tillskott med D-droppar. D-vitamin har i många studier testats (tillsammans med kalcium) för att stärka skelettet även hos vuxna och motverka benskörhet.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Kan D-vitamin påverka skelett och tänder?

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vad innehåller D-vitamin i mat?

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Vad rekommenderas för dagligt intag av D-vitamin?

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 300–400 IE D-vitamin (se faktaruta till höger). Flera forskare inom området anser dock att detta är för lågt och menar att rekommendationerna borde mer än tredubblas till minst 1000 IE per dag.

Vad rekommenderas av Livsmedelsverket om D-vitamin?

Livsmedelsverket om D-vitamin. Livsmedelsverket är mera restriktiv i sina rekommendationer kring D-vitamin än många forskare. Deras rekommenderade doser ligger på 300 IE (Internationell Enhet) för barn över två år och vuxna samt 400 IE för mindre barn, gravida och ammande kvinnor och personer över 60 år.

Hur hjälper vitaminet dig att må bra?

D vitamin är delaktig i en rad viktiga processer i kroppen för att du ska må bra. Vitaminets uppgift är bland annat att reglera kalcium- och fosfornivåerna i kroppen. Det hjälper dina tänder och skelett växa i rätt takt. Förutom det hjälper vitaminet ditt immunsystem, dina insulinnivåer, ditt hjärta och dina kärl.

Share this post