Frågor

Kan man fa stroke av hjartinfarkt?

Kan man få stroke av hjärtinfarkt?

De viktigaste riskfaktorerna för hjärtinfarkt som går att förebygga är rökning, diabetes, ogynnsamma blodfetter, högt blodtryck samt dålig social och organisatorisk arbetsmiljö (2, 3). Högt blodtryck, nedsatt njurfunktion och förmaksflimmer har tydliga samband med en ökad risk för stroke (4–6).

Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?

Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna

Kan hjärtinfarkt vara livshotande?

Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.

Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?

En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.

Har du bröstsmärtor som kan bero på hjärtinfarkt?

Undersökningar. Om du har bröstsmärtor som kan bero på en hjärtinfarkt tas ett EKG som kan ge läkaren information om hjärtat påverkas av syrebrist. EKG innebär att tio elektrodplattor fästs över bröstet och över handleder och fotleder. EKG-plattorna kan sättas fast redan hemma eller i ambulansen av ambulanspersonalen.

Hur påverkar stroke hjärtat?

Den vanligaste orsaken till stroke är högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Ibland drabbar stroke stora kärl med omfattande skador som följd. Men de små blodkärlen, som ligger djupt inne i hjärnan, kan också drabbas till exempel på grund av högt blodtryck.

Vad är orsaken till stroke?

Den allra vanligaste orsaken till stroke är att en blodpropp täpper till blodcirkulationen i ett område i hjärnan. Det kallas också för hjärninfarkt. En blodpropp kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan och kallas då trombos. Ofta är det ett mindre blodkärl i hjärnan i de djupa delarna av hjärnan som har täppts till, så kallad småkärlssjukdom.

Varför drabbas du av stroke?

Livet efter stroke Att drabbas av stroke innebär i allmänhet en stor förändring i livet, både för den som drabbats och för närstående. Trots att behandlingarna blivit allt bättre får många kvarstående besvär av olika svårighetsgrad.

Vad är hemorragisk stroke?

Trycket inne i huvudet ökar och stör nervcellernas funktion. Det finns två olika typer av hjärnblödning – hemorragisk stroke och subaraknoidalblödning. Hemorragisk stroke. Den vanligaste orsaken till hemorragisk stroke är att ett blodkärl är försvagat på grund av åderförfettning eller högt blodtryck.

Hur kan man kontrollera om en person har drabbats av stroke?

Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet (Ansikte Kropp Uttal Tid). Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar: AKUT-testet.

Share this post