Frågor

Hur smittar du andra med herpes?

Hur smittar du andra med herpes?

Herpes smittar när huden eller slemhinnorna kommer i kontakt med sekret i en herpesblåsa. Framför allt genom kyssar, pussar och sexuell kontakt, detta gäller även oralsex. Risken att få eller smitta andra med herpes är som störst när du eller någon annan har blåsor eller sår.

Kan du bli sjuk av herpes?

Du som är gravid och får smärtsamma utslag eller blåsor i underlivet som du tror kan bero på herpes ska söka vård på en barnmorskemottagning eller förlossningsavdelning. Sök vård direkt på en akutmottagning om du blir mycket sjuk av herpes, med symtom som stel nacke eller kraftig huvudvärk.

Vad är herpes i underlivet?

Herpes i underlivet, eller könsherpes, är mycket vanligt, många bär på viruset men få vet om det. Det smittar via sexuella kontakter. Det finns ingen bot mot sjukdomen utan smittan finns kvar hela livet och kan uppstå igen vid stress eller andra infektionssjukdomar. Det finns olika typer av virusmediciner som kan ge lindring.

Varför får du herpesinfektion i underlivet?

Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt könsorganen. Det kan också svida, sticka, klia eller kännas omväxlande varmt och kallt. Sedan bildas blåsor, som spricker och blir till sår. Första gången du får en herpesinfektion i underlivet kan du också få feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna.

Varför får man herpesutbrott?

Varför får man herpes? – Ett herpesutbrott brukar komma då man är stressad eller har någon infektion i kroppen, till exempel en förkylning. Vissa får också besvär vid exponering av solljus, vissa läkemedel och många kvinnor får det i samband med mens.

Hur kan du motverka herpes i underlivet?

Du kan motverka herpesinfektionen med läkemedel som innehåller aciclovir Famvir verkar snabbt och effektivt mot herpes i underlivet när ett utbrott av herpes redan skett, För att motverka effekten av all mat med höga halter av arginin rekommenderar vi proteinpulver eller proteintabletter med lysin som kosttillskott.

Hur kan du lindra symptomen till genital herpes?

Det obehag och den smärta som symptomen till genital herpes ger upphov till kan du lindra något bland annat genom att: Ta smärtstillande tabletter med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil om du har mycket ont. Smörj in det ömma hudområdet med bedövande salva. Kyl ner det infekterade området.

Vilka är symtomen på munherpes?

De vanligaste symtomen på munherpes är munsår med vätskefyllda blåsor som smärtar, oftast uppträder såren på eller bredvid läpparna. Besvären börjar som stickningar och klåda, därefter uppstår blåsor. Blåsorna går sönder och bildar sår som sedan torkar och blir till sårskorpor. Dessa sårskorpor trillar av efter en tid.

Har du herpes i underlivet?

Följande symptom kan vara tecken på att du har herpes i underlivet: 1 lätt rodnad i underlivet 2 lätt rodnad runt ändtarmsöppningen, runt stjärten eller på låren 3 blåsor runt och på könsorganet 4 feber och huvudvärk 5 ömmande och svullna lymfkörtlar 6 ömhet vid beröring av könsorganet 7 sveda eller smärta vid urinering

Har herpes satt sig runt munnen?

I regel brukar den läka ut av sig själv. Infektionen ligger latent och är ibland återkommande. För att lindra problemen och påskynda läkningen något kan du använda ett antiviruspreparat i form av en salva som finns receptfritt på apoteket. Om herpes satt sig runt munnen finns även särskilda munsårsplåster.

Share this post