Populära

Hur smittar hiv via blod?

Hur smittar hiv via blod?

Hiv överförs genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Risken att få hiv är störst om du har oskyddade slidsamlag och analsamlag. Du kan också få hiv genom munsex, framför allt om du får sperma i munnen. Hiv kan överföras genom blod, till exempel om du delar sprutor med andra för att spruta in narkotika i blodet.

Kan man få hiv genom att bli avsugen?

Överföring av hiv kan möjligen ske ”åt båda hållen” men störst risk för överföring är det för den som suger av, särskilt om det kommer sperma i munnen. Blod, sperma och slidsekret innehåller mest virus. Det finns ingen risk att få hiv av saliv.

Hur får man blodsmitta?

Vid exponering med risk för blodburen smitta Risk för överföring föreligger när blod eller blodtillblandad kroppsvätska/sekret hamnar på skadad hud eller slemhinna (till exempel mun, näsa, ögon) samt vid stick- eller skärskada från blodförorenat föremål.

Vilken blodsmitta är mest smittsam?

Allt blod ska betraktas som potentiellt smittsamt. Risken för smitta är beroende av mängden blod som förs över samt koncentrationen av virus i blodet. Som enkel regel gäller att risken för smittoöverföring vid tillbud är cirka 2-20 % vid hepatit B, 5 % vid hepatit C och <0,1 % vid hiv.

Hur kan man bli smittad av hepatit C?

Det överförs genom att smittsamt blod kommer in i blodbanan på en annan person. Detta kan ske via orena injektionssprutor eller, i sällsynta fall, genom att blod kommer i kontakt med sår på hud eller med slemhinnor. Smittsamheten för hepatit C är betydligt lägre jämfört med hepatit B.

Kan man bli smittad av torkat blod?

Många blir kroniska smittbärare. Viruset kan överleva i torkat blod upp till en vecka. Mkt liten virusmängd behövs för smittöverföring. Kan smitta via blod, sexuellt överfört, piercing, tatuering, nagelvård och annan kroppskontakt (t ex massage).

Kan man bli smittad av hiv genom saliv?

När hivbehandling ges under graviditet och förlossning och barnet inte ammas är risken att överföra infektionen till barnet minimal. Det finns många myter om att hiv överförs genom exempelvis vardagsumgänge, myggor eller genom saliv.

Kan man få tillbaka hepatit C?

– I dag kan vi effektivt behandla hepatit C. Tack vare att vi de senaste åren har fått bättre behandlingar kan vi bota fler och sjukare patienter från sjukdomen.

Share this post