Ny

Vad ar Kransdagar?

Vad är Kransdagar?

Semesterledighet i samband med helger Lördagar och söndagar som ligger i anslutning till första och sista semesterdagen i en semesterperiod kallas kransdagar. De dagarna ingår inte i semesterledigheten. Då är du som anställd i princip arbetsskyldig, men normalt så omfattar den totala ledigheten även dessa kransdagar.

Vad är Kransledighet?

Av 9 § semesterlagen framgår att en arbetstagare har rätt till ledighet veckoslut omedelbart före och omedelbart efter en semesterledighet, om semesterledig- heten omfattar minst 19 dagar. Det är denna veckoslutsledighet som kallas kransledighet.

Vad är arbetsfria dagar?

Fem av dem ligger i anslutning till storhelger: trettondagsafton, dagen efter Kristi himmelfärdsdag, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Du har dessutom ytterligare tre arbetsfria dagar per år, som du kan ta ut när du själv önskar, efter att ha pratat med din arbetsgivare.

Hur många semesterdagar dras per vecka?

Svar: Grundregeln är att det är fem semesterdagar per vecka som går åt vid en längre tids ledighet. Deltidsanställd ska i regel inte kunna få en längre ledighet än heltidsanställd.

Hur dras semesterdagarna?

Från måndag – första veckan – till söndagen, andra veckan. Då går det åt 10 semesterdagar eftersom den anställde har begärt att måndagen ska vara en semesterdag. Om den anställde istället ansöker om semester från tisdagen går det åt 9 semesterdagar. Alla vardagar, både schemalagda och fridagar räknas som semesterdagar.

Hur många semesterdagar dras på 4 veckor?

1. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester. Enligt lag har alla rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti. Ingen kan tvingas dela upp semestern mot sin vilja, men enligt vissa kollektivavtal kan man göra lokala överenskommelser.

Share this post