Blogga

Hur gor man for att inte vara radd?

Hur gör man för att inte vara rädd?

Här är några tips på saker du kan göra själv:

  1. Gör avslappningsövningar.
  2. Försök att göra saker du brukar göra, även om du får oroskänslor.
  3. Våga låta slumpen styra ibland, utan att kontrollera varenda liten detalj.
  4. Försök att tänka att oron kan komma och försvinna men inte behöver betyda så mycket.

Varför ställer man höga krav på sig själv?

– Det man till vardags kallar perfektionism, att man strävar efter fulländning och ställer höga krav på sig själv, kan vara något positivt. Det man inom psykologin brukar betrakta som perfektionsim handlar mer om oro, då är perfektionismen kopplad till en rädsla för att göra fel och att bli negativt bedömd av andra.

Varför har jag så höga krav på mig själv?

Det handlar oftast om hur du själv upplever och värderar din prestation. Du fastnar i att tänka negativt, älta och nedvärdera den prestation du gjort och har svårt att känna dig glad och stolt över det du gör. En person som har prestationsångest ställer ofta höga krav på sig själv och sina prestationer.

Hur länge kan ångest hålla i sig?

Ångest brukar gå över av sig själv, men det kan ta olika lång tid. Ibland går ångest över efter några minuter, ibland kan ångesten stanna kvar längre. De flesta personer har haft ångest någon gång. Vissa personer får ångest oftare än andra.

Vill inte misslyckas?

Att komma över rädslan att misslyckas handlar alltså om att sätta saker i perspektiv. Ett liv utan misslyckanden är ett misslyckande i sig, eftersom att det med största sannolikhet betyder att vi inte har tagit några risker, och att vi inte utvecklas.

Varför har man höga krav på sig själv?

Kraven är ofta förknippade med självkritik och en oförmåga att acceptera egna fel och brister. Ställer orealistiska krav på andra. Har ofta svårt att delegera av rädsla att bli besviken över att saker gjorts på ett perfekt sätt. Tror att andra har förväntningar som är omöjliga att uppfylla.

Share this post