Populära

Vad ar en ischemisk stroke?

Vad är en ischemisk stroke?

Symtom från en ischemisk stroke är resultatet av en allvarlig brist på blodflöde till hjärnan, orsakad av antingen minskat en artär eller en blockerad artär i hjärnan, enligt Mayo Clinic.

Vad är transitorisk ischemisk attack?

Transitorisk ischemisk attack som förkortas TIA beror på att en liten blodpropp en kort stund täpper till blodcirkulationen i ett litet kärl i hjärnan. Det finns risk för att du får en ny eller större blodpropp inom de närmaste dygnen om du har fått en TIA. Blödning i blodkärl på hjärnans yta

Vad är orsaken till stroke?

Den allra vanligaste orsaken till stroke är att en blodpropp täpper till blodcirkulationen i ett område i hjärnan. Det kallas också för hjärninfarkt. En blodpropp kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan och kallas då trombos. Ofta är det ett mindre blodkärl i hjärnan i de djupa delarna av hjärnan som har täppts till, så kallad småkärlssjukdom.

Vad är stroke eller syrebrist?

Stroke. Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus.

Vad är symptomen på en stroke?

Men det finns några symptom du bör vara uppmärksam på: En stroke drabbar oftast bara ena hjärnhalvan, med förlamning av ena kroppssidan som följd. Det känns som en svaghet i armen, eller både i armar och ben. Stickningar, domningar och försämring av balans och motorik är också vanligt.

Hur yttrar sig en stroke?

Symptom på stroke. Hur stroke yttrar sig beror på var någonstans stroken drabbar hjärnan. Men det finns några symptom du bör vara uppmärksam på: En stroke drabbar oftast bara ena hjärnhalvan, med förlamning av ena kroppssidan som följd. Det känns som en svaghet i armen, eller både i armar och ben.

Share this post