Blogga

Hur vet man om man har for mycket ostrogen?

Hur vet man om man har för mycket östrogen?

Förhöjt värde av östrogen Om du har ett för högt värde av östrogen kan det hända att du upplever något eller flera av följande symptom; viktuppgång, minskad sexlust, svullnad i kroppen, ömma bröst, humörsvängningar eller dålig blodcirkulation.

Vad är hormoner i kroppen?

Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen. Bland annat hur vi växer, när vi kommer i puberteten och kroppens balans av vatten och salter. Hormonerna bildas i särskilda körtlar och celler i kroppen. Hormonerna styr det som händer i kroppen

Vilka organ producerar hormoner?

De endokrina organen producerar hormoner och exempel på viktiga sådana körtlar är hypofysen, sköldkörteln, bukspottkörteln, tallkottkörteln samt testiklar och äggstockar.

Vad är hormonernas uppgift?

Hormonernas uppgift är att kommunicerar med cellerna i kroppen och beroende på hormonets sammansättning stimulera eller bromsa en viss process som cellen har behov av.

När man slutar med östrogen?

Ofta gör kvinnan själv försök att sluta och rapporterar detta vid kontroll hos sin läkare. Efter 5-10 års behandling med kombinerad östrogen/gestagen behandling ökar risken för bröstcancer något (från en livstidsrisk på ca 10 fall per 100 kvinnor till 13-15 fall hos kvinnor som behandlas 5-10 år).

Hur snabbt får man effekt av östrogen?

Ofta görs det genom en så kallad sekvensbehandling, där tabletter för olika dagar innehåller olika mängder hormoner. Effekten brukar märkas inom några veckor efter påbörjad behandling. Behandling med hormoner som östrogen och gestagen kallas för HRT (hormone replacement therapy).

Hur snabb effekt av östrogen?

Tablett- och plåsterbehandling med östrogen börjar ge effekt några veckor upp till en månad efter det att behandlingen påbörjas. Effekten av slidpiller eller salva för lokal behandling av underlivet kommer redan inom några dagar.

Share this post