Trendig

Vad ar Byggproduktforordningen?

Vad är Byggproduktförordningen?

Den europeiska byggproduktförordningen anger de krav som ska vara uppfyllda för att få CE-märka och sälja en byggprodukt. Reglerna gäller i hela EU/EES samt Schweiz och Turkiet, vilket innebär att en CE-märkt byggprodukt får säljas i alla länder på den inre marknaden.

Vad är CPA kabel?

– Kablar som är avsedda att användas för distribution av elektricitet och kommunikation i byggnader eller byggnadsverk och därmed omfattas av kraven när det gäller brandspridning.

Har Standard lag?

Hänvisningar till standarder kan användas för att exemplifiera hur en bindande regel kan uppfyllas. Det är då oftast enklare för den som tillämpar bestämmelserna att följa standarden än att visa att man på annat sätt har uppfyllt kravet i den bindande regeln. Ibland görs hänvisningar till standarder i föreskrifter.

Vad gör BBR?

Boverkets byggregler, BBR, innehåller föreskrifter och allmänna råd till vissa krav i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.

Vad brukar räknas som underhåll av byggnad eller anläggning?

nedmontering, rivning, löpande underhåll, periodiskt underhåll som måleri- och rengöringsarbeten.

Vad innebär det att en produkt är CE märkt?

Produkter som släpps ut på marknaden ska vara säkra. Ett CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren intygar att produkterna uppfyller EU:s krav på hälsa och säkerhet.

Hur får man en elektrisk apparat CE märkt?

Så går CE-märkningen till Processen för att CE-märka en produkt har Europeiska kommissionen beskrivit i sex steg. Genom att fästa CE-märket på en produkt deklarerar tillverkaren, på sitt eget ansvar, att den överensstämmer med alla lagkrav för CE-märkning.

Är svensk standard krav?

En svensk standard är en standard som antagits av något av Sveriges tre nationella standardiseringsorgan, det vill säga Svenska institutet för standarder, SIS, Svensk elstandard, SEK, eller Svenska Informations- och Telekommunikations- Standardiseringen, ITS.

Är BBR krav?

BBR innehåller krav och råd om tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd, driftsutrymmen, brandskydd, hygien, hälsa och miljö, bullerskydd, säkerhet vid användning och energihushållning. En föreskrift är en bindande regel som ska följas, till skillnad från ett allmänt råd. Ett allmänt råd är inte bindande.

Hur definieras underhåll i plan- och bygglagen?

Vad är underhåll Underhåll definieras i plan- och bygglagen som en åtgärd som vidtas för att bibehålla eller återställa en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde.

Vad innebär eftersatt underhåll?

Eftersatt underhåll En byggnad som inte underhålls kan påverka de tekniska egenskapskrav som ställs på en byggnad. Blir underhållet eftersatt kan det påverka en byggnads bärförmåga, skydd mot brand och ge risker att beträda. Skyldigheten att underhålla en byggnad finns redogjort i 8 kap 14 § i Plan och bygglagen.

Share this post