Rekommendationer

Hur klacks fastingar?

Hur kläcks fästingar?

Det första aktiva stadiet, larven, blir ca 0,5 mm lång. När den kläcks ur ägget har den 6 ben, och behöver en blodmåltid innan den kan bli nymf. När den sugit sig full med blod, släpper den taget och ramlar ner på marken. Här ömsar den hud, och övergår till nästa utvecklingsstadium – nymfen.

När fästingen sugit klart, vilket kan ta upp till en vecka, släpper den taget och faller till marken för att där utvecklas till nästa stadium. Den befruktade vuxna honan som sugit blod sin tredje gång lägger upp till 2000 ägg innan hon till slut dör. Äggen kläcks några veckor senare och en ny generation fästingar föds.

Vad är bakterieinfektion med borrelia?

Borrelia är en bakterieinfektion som sprids via fästingar. Bakterierna orsakar oftast en infektion i huden, som lätt kan behandlas med penicillin. Om bakterierna inte behandlas kan de i vissa fall sprida sig till nervsystemet eller till lederna och orsaka mer bestående besvär.

Vad kan borreliabakterien orsaka?

Borreliabakterien kan också orsaka borreliaartrit, en ledinflammation som gör att olika leder i kroppen kan svullna upp. Vanligtvis drabbas knäleden och svullnaden går ofta över av sig själv efter några dagar eller veckor. Svullnaden kan komma tillbaka i olika perioder och ofta förekommer led- och muskelvärk mellan dessa perioder.

Vad är orsaken till neuroborrelios?

Neuroborrelios är den vanligaste bakteriella orsaken till hjärnhinneinflammation hos både barn och vuxna. Hjärnhinneinflammation kan ge symtom som feber, illamående, huvudvärk och stelhet i nacken. Det är viktigt med omedelbar behandling då följderna av neuroborrelios kan bli allvarliga med förlamningar och påverkan på hjärnan.

Kan man behandla borrelia med penicillin?

Det finns inget vaccin mot borrelia men om sjukdomen upptäcks tidigt räcker det oftast med att ta penicillin. Om borreliabakterierna har spridit sig till nervsystemet eller lederna kan man ofta behandla med annan form av antibiotika.

Share this post