Frågor

Hur byter man Stomibandage?

Hur byter man Stomibandage?

Byte av endelsbandage

  1. Töm en tömbar påse före bytet.
  2. Fukta några mjuka nonwovenkompresser, 10×10 cm, med kroppstempererat vatten.
  3. Avlägsna det gamla bandaget försiktigt.
  4. Den använda påsen läggs i en avfallspåse.
  5. Behandla huden så varsamt som möjligt.
  6. Tvätta stomin och huden runt stomin med de fuktade kompresserna.

Vad menas med Endels och Tvådelsbandage?

Tvådelsbandage består av en hudskyddsplatta som fäster på huden och en påse som ska tryckas, knäppas eller klistras på plattan. Plattan kan sitta kvar på huden några dagar och påsen kan bytas separat. Plattan byts vid behov, oftast 2-3 gånger/vecka. Läs mer under byte av hudskyddsplatta.

Hur länge kan man leva med stomi?

Det finns olika typer av stomier, vilken du har beror på vilken kirurgi du genomgått. Medan en urostomi är alltid permanent kan kolostomi eller ileostomi både vara permanent eller temporär. Efter ett trauma eller vid kirurgi kan en del av kolontarmen behöva tid att vila och få tid att läka.

Måste man byta stomipåse varje dag?

Vanligtvis så måste påsen tömmas 4-6 gånger per dag (inklusive en gång på natten).

Vilka olika typer av Stomibandage finns det?

Olika sorters stomibandage finns tillgängliga och kan väljas utifrån din stomi och dina behov: stängda kolostomipåsar, tömbara ileostomipåsar och tömbara urostomipåsar. Du kommer att få råd av din sjuksköterska eller läkare vilken typ av påse som passar bäst till din stomi.

När ska man använda bandage?

Bandage har många bra effekter efter en skada. De är en stor hjälp och ger stöd och lindrar smärta. Mjuka förband gör inte att musklerna blir svagare utan du kan fortsätta vara aktiv då bandaget har en stor mängd mycket positiva effekter. När du fått en skada är det viktigt att hålla kroppen aktiv.

https://www.youtube.com/watch?v=dAbTFYjNpd8

Share this post