Frågor

Varfor blir jag dalig i magen nar jag har mens?

Varför blir jag dålig i magen när jag har mens?

Det är vanligt att bli lös i magen under mensen. Det beror på att livmoderns muskulatur drar ihop sig i kramper under mensen. Då påverkas tarmarna som ligger väldigt nära livmodern. Det kan även bero på att hormonbalansen i kroppen ändras under mensen.

Kan man bli förstoppad av mens?

Menstruation – det är inte ovanligt att du som kvinna under senare delen av menstruationen drabbas av förstoppning då tarmmotoriken kan påverkas av menstruationen. Graviditet – i samband med graviditet sänks, via hormoner, hastigheten på tarmarnas rörelser och aktivitet.

När förstoppning släpper?

Förstoppning går ofta över utan behandling – besvären försvinner i de flesta fall efter några dagar. För att tarminnehållet ska bli mjukare kan du behöva ett större intag av vätska och lägga till mer fiberrik kost. Även receptfria läkemedel kan hjälpa magen att komma i balans.

Varför kan du få ont i magen?

Du kan få ont i magen av många anledningar. Orsaken kan vara tydlig, till exempel vid matförgiftning eller mensvärk. Ibland är det svårare att veta vad det beror på, till exempel om besvären handlar om stress eller en sjukdom som är svår att upptäcka. Ofta går magont över av sig själv men ibland kan du behöva behandling.

Har du ont i magen under längre tid?

Har du ont i magen under en längre tid kan det bero på förstoppning. Mikrolavemang, stolpiller och tarmretande laxermedel kan hjälpa. Försök att behandla genom att förhindra orsaken till förstoppning. Börja ät, träna och gå på toaletten regelbundet samt ät fiberrik mat.

Kan du få ont i magen av stress?

Du kan få ont i magen av stress. Det är vanligt att få besvär i magen om du känner dig stressad, har en svår livssituation eller genomgår en kris. Stress kan ge smärtor i magen och även förstoppning eller diarré. Besvären beror oftast på stressen i sig och inte på att det är något fel i din mage.

Har du ont i övre delen av magen?

Men det är vanligt att det gör ont på en viss plats i övre delen av magen. Det är också vanligt att ha ont i perioder, till exempel att ha besvär under flera veckor och att vara symtomfri däremellan. Du kan också må illa och snabbt bli mätt. Halsbränna. Vid halsbränna kommer magsaft upp i matstrupen.

Share this post