Blogga

Hur far man bort Kritkaries?

Hur får man bort Kritkaries?

I händelse av karies i tidiga utvecklingsstadier (kritkaries) behandlas hålen i tänderna med hjälp av pensling eller sköljning med fluor, då detta är ett effektivt medel vid förebyggande av hål. En fluorbehandling reparerar och stärker emaljen samtidigt som plack och bakterier avlägsnas från munnen.

När porerna är öppna läggs en utfyllnadskompost som fyller ut porerna och gör att de vita fläckarna försvinner. Behandlingen tar cirka 70 till 80 minuter och efter det är missfärgningarna borta. Även missfärgningar på grund av kritkaries efter olika typer av tandregleringsbehandlingar kan behandlas med hjälp av Icon.

Kan man ta bort karies själv?

Ibland kan karies försvinna genom att du borstar dina tänder extra noga med fluortandkräm och låter dem vila mellan måltiderna. Det kan också läka ut om tandläkaren behandlar tidig karies med fluor.

Hur snabbt bildas hål i tänderna?

När du får hål i en tand sker det ganska långsamt. Tandytan blir ojämn och porös och med tiden finns ett hål. Om inte hålet lagas tränger bakterierna allt längre in i tanden och kan nå rotkanalen och infektera pulpan, den innersta delen av tanden. Infektionen kan spridas ut i käkbenet och ge skador även där.

Vad är Kritkaries?

Det första tecknet på hål i mjölktänderna är så kallad kritkaries eller emaljkaries. Den syns ofta på överkäkens framtänder som en vit och ibland skrovlig rand längs kanten på tandköttet. Den kan också finnas mellan tänderna, men där går den inte att se utan att tänderna röntgas.

Vad är Saltblästring?

Med saltblästring avlägsnas missfärgningar och tänderna återfår sin naturliga färg. Air-Flow är ett effektivt sätt för att rengöra tänderna och få bort missfärgningar som tandborstning i många fall inte rår på. En tandhygienist putsar, polerar och blästrar dina tänder.

Varför får barn lättare karies än vuxna?

Mjölktänder har tunnare emalj än permanenta tänder, därför blir det snabbare stora kariesangrepp i mjölktänder. ”Nya” tänder som just kommit fram är ”omogna” och därför extra känsliga för karies. Därför blir det snabbare stora kariesangrepp som behöver lagas hos barn än hos vuxna.

Kan man få bort hål i tänderna själv?

En liten skada kan t.o.m. läka ut av sig själv. Därför är det viktigt att man borstar tänderna extra noga, helst med fluortandkräm och använder tandtråd eller liknande.

Hur blir man av med hål i tänderna?

Bakterierna får svårare att få fäste på tandytan och bilda frätande syra. För de som ofta har hål i tänderna eller andra faktorer (till exempel muntorrhet, tandställning eller ilningar) som gör att man lättare får karies kan man ta extra fluor. Ett bra sätt att få i sig extra flour är genom att använda fluorsköljning.

Måste man borra om man har hål i tänderna?

Om tanden har ett kariesangrepp behöver man borra bort karies från tanden och få en ren och hård yta att fästa fyllningen på. Är det så att tanden har gått sönder behöver man ofta borra lite också – ibland bara rugga upp ytan och ibland lite mer för att få bra förutsättningar för en fyllning.

Kan ett hål i tanden läka?

Karies kan läka Karies som upptäcks tidigt kan läka. Det gäller att borsta noga med fluortandkräm och låta tänderna vila mellan varje mål. Tandläkaren kan ta bort tidig karies genom att behandla med fluor.

Hur ser Kritkaries ut?

Det är ett ytligt kariesangrepp som ser ut som en vit och ibland skrovlig rand längs med tandköttskanten på överkäkens framtänder. Kritkaries kan oftast botas genom att förbättra barnets livsstil och kostvanor, men det kan också sitta mellan tänderna och vara svårt att upptäcka.

Vad är Buckalt?

Buckalt innebär att tandytan vetter mot kinden. Distalt är ordet som används för tandytan längst bak på tanden. Ocklusalt betyder ovanpå tanden, det vill säga själva tuggytan. Lingualt och palatinalt betecknar tandytor i under- och överkäke och står för närmast tungan respektive närmast gommen.

Share this post