Frågor

Vem far ta Kapillarprov?

Vem får ta Kapillärprov?

Kapillärprov används framför allt vid olika typer av patientnära tester där små blodvolymer behövs, till exempel för glukosanalys. Kapillärprovtagning medför större mätosäkerhet än venprovtagning eftersom den leder till varierande grad av hemolys och viss tillblandning av vävnadsvätska [1].

Hur tar man ett Hb prov?

Provet tas ofta genom ett stick i fingret. Det kallas för ett kapillärt prov eftersom blodet tas från de allra minsta blodkärlen som kallas kapillärer. Det är mycket viktigt att blodet rinner fritt och inte behöver pressas fram genom sticket.

Hur kan man göra blodprovtagning?

Stick i fingret – kapillärt blodprov Det kallas för ett kapillärt blodprov om blodprovet tas genom ett stick i fingret. Vårdpersonalen som tar provet samlar då upp blod från mycket små blodkärl som finns i huden. Dessa blodkärl kallas för kapillärer. Du lämnar upp till en milliliter blod vid ett blodprov från fingret.

Hur gör man Kapillärprov?

Kapillärprov kan tas från:

  1. laterala ytan av fingertopparna, vanligen ring- eller långfingret. Vid sidan av fingerblomman är blodflödet bäst och smärtan minst. Stick aldrig i tumme eller lillfinger.
  2. laterala eller mediala delen av hälens fotsula (barn under 1 år).
  3. öronsnibben.

Vem tar blodprov?

Vem får utföra uppgiften? Inom den frivilliga hälso- och sjukvården finns det inga särskilda regler för vem som får ta ett blodprov. Det är ofta verksamhetschefen eller den arbetsledande chefen som fördelar arbetsuppgiften.

Hur tar man blodprov i armen?

Se lokala anvisningar angående huddesinfektion.

  1. Ta på handskar.
  2. Placera patientens arm plant eller lätt sluttande nedåt så att ingen reflux kan ske.
  3. Följ lokala anvisningar angående huddesinfektion.
  4. Hud som är synligt smutsig bör alltid tvättas och därefter desinfekteras [4].
  5. Applicera eventuell stas.

Vad menas med Kapillärprov?

Kapillärprov är ett snabbt stick i ett finger där några få droppar blod räcker för en första analys. Genom ett kapillärprov går det att få ett snabbt provsvar på ditt blodprov.

Share this post