Frågor

Hur sakert ar ett PSA prov?

Hur säkert är ett PSA prov?

PSA-provet är enkelt att ta. Nackdelen är att provet inte säkert hittar all cancer och att det samtidigt kan indikera cancer där ingen finns. Det kan leda till både behandling och biverkningar i onödan. Testresultat: Mittemellan risk.

Vart är prostatan?

Prostatakörteln sitter strax under urinblåsan och omsluter urinrörets övre del, som en kraftig ring. I prostata bildas den tunnflytande vätska som vid sädesuttömningen blandas med sädescellerna.

Vad är ett normalt PSA?

Normalt bör män under 50 år inte ha PSA över 2,5 µg/L, medan män över 70 år med benign hyperplasi mycket väl kan ha värden upp till 6,5 µg/L. Mätning av PSA är ett hjälpmedel och svaret bör värderas mot problemställningen, kliniska fynd och ålder.

Kan man lita på PSA prov?

Nackdelar med PSA-prov Detta kan leda till att du behöver genomgå upprepade provtagningar och obehagliga undersökningar. Om du har ett förhöjt PSA-värde kan det vara svårt att vara helt säker på att det inte finns någon cancer i prostatakörteln trots upprepade undersökningar och vävnadsprov.

Hur kommer jag åt prostatan?

Prostata. Prostatan utgörs av ett trettiotal körtlar som omger övre delen av urinröret. Prostatans bakre del angränsar till ändtarmen. Med ett finger kommer man åt prostatan som känns som en utbuktning cirka 7–8 cm in på ändtarmens främre vägg.

Vad är PSA över 20?

PSA över 20 är nästan alltid liktydigt med cancer, mindre än 1 är ganska säkert inte cancer. Problemet är att de flesta hamnar någonstans där emellan. För några år sedan betraktades ett värde upp till 4 eller 5 (beroende på ålder) som normalt.

Har man ett riktigt lågt PSA-värde?

Om en man har ett riktigt lågt PSA-värde, under 1 mikrogram per liter, är det inte bara mycket osannolikt att han har en allvarlig prostatacancer, utan också mycket osannolikt att han utvecklar en allvarlig prostatacancer de närmaste sex-åtta åren.

Vad är PSA-prov för någonting?

Vad är PSA-prov för någonting? 1 PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. 2 PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen. 3 PSA är inte något ”cancerämne” som kommer från en tumör, utan ett äggviteämne, ett enzym, som finns naturligt i kroppen även hos friska män.

Vad är PSA-värdet för prostatacancer?

Efter en operation eller strålbehandling för prostatacancer följs mannen upp med regelbundna PSA-prov. PSA-värdet visar hur effektiv behandlingen varit. PSA ger även information om hur effektiv bromsande behandling är. Om du är fundersam över betydelsen av ditt PSA-värde, ska du inte dra dig för att fråga din läkare.

Provet hittar inte säkert all cancer och kan samtidigt indikera cancer där ingen finns vilket kan leda till både behandling och biverkningar i onödan. PSA står för prostataspecifikt antigen och är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som gör spermierna rörligare efter utlösning.

Share this post