Rekommendationer

Vad innebar en intramuskular blodning?

Vad innebär en intramuskulär blödning?

En muskel kan brista helt eller delvis om den belastas för kraftigt eller på ett felaktigt sätt. Du får då en muskelbristning, vilket innebär att muskelfibrer skadas eller går av. Du kan också få en blödning i muskeln.

Hur länge håller en lårkaka i sig?

Läkningstiden är 1-2 månader och utöver vila för den skadade muskeln kan benet behöva stödbandageras innan den skadade börjar med sportutövning igen. Smärtlindrande läkemedel kan behövas under den första veckan. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra är kontraindicerat då blödningen kan öka.

Hur hantera lårkaka?

Vid ökad ärrvävnad kan muskelfunktionen försämras och risken för återkommande skador i samma område ökar. Efter det akuta skadetillfället kan ett värmande lårskydd stödja lårmusklen och samtidigt bidra till att effektivt mjuka upp muskeln och bidra till ökad kompression och genomströmning i skadeområdet.

När blödningen är innesluten av muskelhinnan runt muskelfibrerna, det vill säga intramuskulär blödning, tar skadan förhållandevis lång tid att läka. Om även muskelhinnan brister, sprider sig blödningen över ett större område och ett stort blåmärke kan ses på huden efter 1–2 dagar.

Vad är muskelbristning Hur uppkommer skador?

Hur länge kan en muskelbristning sitta i?

Muskelbristning har en god prognos med utläkning inom 3-16 veckor. Det akuta och subakuta åtgärderna kan korta läkningstiden med flera dagar. Återgång till sport eller aktivitet bör baseras på styrkan i muskeln. 90% av styrkan jämfört med den icke-skadade sidan bör eftersträvas innan återgång.

Vilken typ av skada är en lårkaka?

Ett slag/ stöt i muskeln i form av yttre trauma (exempelvis ett knä som med stor kraft åker in i framsidan av låret till en motspelare i en fotbollsmatch) kallas kontuitionsruptur (eller i exemplet ”lårkaka”), och skapar i likhet med en distraktionsruptur eller distensionsruptur en blödning i muskeln.

När försvinner lårkaka?

Hur lång tid tar det för en muskelskada att läka?

Blödningen kan visa sig som ett blåmärke så småningom och muskeln kan kan kännas stel och göra riktigt ont. Mindre muskelskador brukar läka av sig själva inom 8 veckor. Om en sena är skadad kan det ta längre tid, flera månader upp till ett år. En större muskelskada kan kräva rehabilitering för läkning.

Kan en lårkaka vara farlig?

Lårkaka gör ont men är ofarligt i de flesta fall. Ett ytligt hematom i huden har möjlighet att expandera och svullna för att sen resorberas.

Vad händer när man får lårkaka?

Lårkaka är vanligt vid våld riktat mot låret vilket i sin tur ger bristningar i muskeln med påföljande blödning. Muskelskadan kallas även lårkontusion och ger ofta intensiv smärta. Det är vanligt att det är den stora muskeln på framsida lår som drabbas.

Hur blir man av med en lårkaka?

Behandling vid lårkaka Använd tryckförband akut på skadan och placera låret i högläge, följt av kompressionsbandage. Pressa baksida lår och vaden mot varandra, med knät böjt så mycket det går och linda med kompressionsbandage det första dygnet. Avlasta med kryckor. Fortsätt med kompressionsbandage de kommande dygnen.

Share this post