Ny

Nar borjar man fa konshar?

När börjar man få könshår?

Puberteten börjar med en tillväxtspurt på 5–6 cm och en lätt svullnad av bröstvårtorna, vanligtvis när flickorna är omkring 8–10 år (hos pojkar startar puberteten något senare – när de är mellan 9 och 11 år). Från 11-årsåldern blir vårtgården (huden runt bröstvårtorna) större och könshår utvecklas.

När är den vanligaste åldern att få mens?

De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.

När börjar tjejer utveckla bröst?

Tjejkroppar brukar komma i puberteten när de är mellan 8 och 13 år och killkroppar mellan 11 och 14 år. Men det kan hända både tidigare och senare. Det är till stor del ärftligt vilken ålder man har när puberteten startar. Hela puberteten brukar ta fyra till sex år och under den tiden har alla olika takt.

Kan en 7 åring få mens?

Tidig pubertet vanligare hos flickor 95 procent av flickorna hamnar i puberteten mellan 10 och 13 års ålder. Och första mensen brukar komma mellan 12,5 och 13 år. Samtidigt är variationen stor: – Någonstans kring strax under 11 år upp till 15 är normalspannet för första mensen, enligt Olle Söder.

Hur vet man när brösten börjar växa?

Det är dina ärvda anlag som avgör det. Det tar ungefär sex år för brösten att växa klart från det att du börjar känna små knölar under vårtgården.

När växer tjejer som mest?

En flicka i genomsnittlig ålder för pubertet växer dock 6-8 cm efter menarke, den allra största andelen under det första året. Ålder för uppnående av vuxen längd är beroende på ålder för pubertets-utveckling. Genomsnittligt mognande flickor och pojkar har vuxit färdigt vid 17 respektive 19 års ålder.

Share this post