Allmänning

Vad innebar saromlaggning ren rutin?

Vad innebär såromläggning ren rutin?

Ren rutin innebär att sår rengörs med färsktappat, kroppstempererat kranvatten och att höggradigt rena instrument och omläggningsmaterial används. Allt sårvårdsmaterial och tillhörande produkter ska hanteras med desinfekterade händer och arbetet ska utföras så att det rena bevaras rent.

Vad är aseptisk metod?

Aseptisk hantering innebär att höggradigt rent flergångsmaterial och/eller fabriksrent engångsmaterial förvaras och hanteras så att renhetsgraden behålls hela vägen fram till användning hos patient.

Hur gör man en såromläggning?

Såromläggning vid ren och steril rutin

  1. Desinficera händer och underarmar.
  2. Ta av använda handskar.
  3. Duka upp höggradigt rena instrument, sterila förband och övrigt material som behövs.
  4. Ta på förkläde.
  5. Desinficera händer och underarmar och ta på handskar.
  6. Ta bort det använda förbandet.

Hur behandla vätskande sår?

Hydrofiberförband är ett högabsorberande gel-bildande förband som används till mycket vätskande sår. Förbandet suger upp vätska vertikalt, vilket förhindrar uppluckring av sårkanterna. Förbandet bildar en gel, vilket ger en fuktig sårmiljö, gör det skonsamt mot såret och gör det lätt att avlägsna.

Hur tvättar man rent sår?

Använd gärna flytande tvål. Du kan försöka ta bort smuts som inte lossnar med hjälp av en fuktad kompress, mjuk borste eller pincett. Du kan även sänka ner såret i vatten för att försöka lösa upp smutsen, eller lägga på fuktiga kompresser en stund och sedan skölja under rinnande vatten igen. Använd gärna duschen.

När används steril metod och ren metod?

Steril metod skall användas vid insättning av urinkateter i samband med ingrepp i urinvägarna. I övriga fall kan ren metod användas.

Vad betyder det att något är sterilt?

Sterilitet, oförmåga att fortplanta sig. Ordets motsats är fertilitet. Sterilitet är också ett stadium av frihet från bakterier och andra mikroorganismer hos ett föremål, rum eller annat objekt.

Hur länge ska man ha kompress?

Hur ofta ska jag byta förbandet? Du ska låta förbandet sitta på plats så länge som möjligt, eller så länge som din sjuksköterska rekommenderar.

Hur lägger man ett förband?

För om möjligt ihop sårkanterna och tryck samtidigt stadigt mot såret. Du bör försöka hålla den skadade kroppsdelen så högt som möjligt över hjärtats nivå, eftersom det sänker det lokala blodtrycket och minskar blödningen. Sedan gör du ett tryckförband och lägger det över såret.

När det finns risk för stänk av kroppsvätskor mot ansiktet använder jag följande utrustning?

Stänkskydd och andningsskydd Visir, skyddsglasögon och munskydd IIR, alternativt munskydd med visir, ska användas vid risk för stänk av kroppsvätskor mot ansiktet.

När krävs det att sterila produkter används?

Sterilitet krävs för produkter som penetrerar hud eller slemhinna eller som genomströmmas av vätskor till områden som normalt är sterila, samt för implantat. Sterilitet innebär att instrument och produkter ska vara fria från levande mikroorganismer.

Vad ska man tänka på vid rengöring av sår?

Sårrengöringen måste alltid anpassas till typen av sår och göras så skonsam som möjligt. Riklig urspolning med kroppstempererad vätska rekommenderas. Sårrengöring upplevs ofta av patienterna som den smärtsammaste delen av förbandsbytet. Rengöring med kroppsvarm vätska minskar smärtan.

https://www.youtube.com/watch?v=Bnzeg-A7AYw

Share this post