Ny

Vad ar en komplikation vid gallstensoperation?

Vad är en komplikation vid gallstensoperation?

Komplikationer. Komplikationer som blödning, infektion etc kan uppstå efter alla former av kirurgiska ingrepp och gallstensoperation är inget undantag. En besvärlig komplikation med just gallstensoperation är att gemensamma gallgången skadas under operationen. Det händer i Sverige i ungefär 3-5 av 1000 ingrepp.

Varför får man inte gallblåsan borttagen efter operationen?

De flesta patienter får efter operationen inte längre ont av det som förut framkallade gallstensanfall. I undantagsfall kan dock känsligheten för vissa födoämnen kvarstå efter operationen. 10 % av patienterna som får gallblåsan borttagen får diarrebesvär.

Hur går det att leva utan gallblåsa?

Det går att leva utan en gallblåsa och de flesta behöver inte följa en speciell diet efter att ha opererat bort gallblåsan. Innan operationen brukar läkare rekommendera att äta en fettsnål kost några veckor innan själva ingreppet men dessa råd behöver du inte nödvändigtvis följa efter operationen.

Har du gått igenom avlägsnande av gallblåsan?

Det finns vissa som tror att människor som har gått igenom avlägsnande av gallblåsan måste undvika kött. Det är dock en halvsanning. Du bör självklart undvika fett kött, men du kan ofta äta magra proteiner. Läkare rekommenderar skinka, kalkon, magra stycken av nötkött, kyckling, fisk och ägg.

https://www.youtube.com/watch?v=ffoKThdqo4I

Hur gör man en galloperation?

Vid en galloperation opererar läkaren bort gallblåsan. Det kan behövas om du har gallstenar som ger besvär och som inte kan behandlas med läkemedel. En galloperation görs oftast med titthålsteknik.

Hur tar kirurgen bort stenar i gallblåsan?

Sedan lossas gallblåsan och dras ut genom ett av hålen i magen. Om stenar upptäcks i gallgången tar kirurgen bort dem också. Efter operationen, som tar ungefär en timme, sys hålen igen och man får ett förband. Ingreppet kan även göras som en öppen operation om titthålstekniken bedöms som olämplig.

Varför får du gallstensbesvär?

Gallstensbesvär kan bestå av flera symtom: Du får ont på ett skärande eller krampartat sätt under revbenen på höger sida. Smärtan kan också vara mer dov och ihållande. Det kan göra ont högt upp i magen vid mellangärdet. Smärtan strålar ut mot ryggen och höger skulderblad.

Share this post