Blogga

Vad ar peritoneum?

Vad är peritoneum?

Svensk definition. Ett membran av skvamösa epitelceller, mesotelceller, täcks av atypisk mikrovilli som tillåter en snabb absorbering av vätskor och partiklar i bukhinnehålan. Består av ett yttre skikt på bukhåleväggens insida och ett inre skikt, som innesluter flertalet av bukhålans organ.

Vad finns i bukhålan?

Buken är hela partiet där gallblåsan, levern, mjälten, magsäcken och tarmarna finns. För många sakkunniga är ordet mage inte tillräckligt exakt, och för en del betyder det magsäck. Mage är mer vardagligt, och används av många för hela partiet.

Vad är bukväggen?

Svensk definition. De yttersta lagren av buken, som sträcker sig från bröstkorgen ner till bäckenet. Bukväggen består till största delen av muskler, men utgör totalt sju lager: hud, subkutant fett, bindvävshinna, bukmuskler, tvärsgående bindvävshinna, fettvävnad utanför bukhinnan och parietala bukhinnan.

Vad skyddar bukhinnan?

Bukhinnan är en slät hinna som täcker bukhålans innervägg och omger organen i bukhålan. Bukhinnan är ett halvgenomträngligt membran och kan därför användas som dialysmembran, dvs. en konstgjord njure. Vid bukhinnedialys opereras en mjuk silikonkateter in i bukhålan.

Vilka organ ligger i bukhinnan?

Bukhinnan eller peritoneum är den serösa hinna (serosa) som hos högre ryggradsdjur utgör bukhålans avgränsning, och bildar en säck som de flesta av bukens inre organ ligger inuti. Innanför bukhinnan finns flera inre organ: magsäck, tarmar, lever, gallblåsa och bukspottkörtel.

Vad är peritoneal Carcinos?

Bukhinnecancer, Peritoneal carcinomatosis (PC) Bukhinnecancer ansågs tidigare inte möjligt att behandla kirurgiskt med radikalt syftande operation. Den behandling som erbjöds var palliativa operationer för att häva tarmstopp och cellgiftsbehandling för att bromsa sjukdomen.

Hur vet man om man har Bukväggsbråck?

Bukväggsbråck ger vanligen inga symtom och är då ofarliga. De kan ibland besvära i form av smärta, tryckkänsla eller genom att de är stora. Om bråcket ”fastnar ute”, blir hårt och ömt och inte går att trycka tillbaka in i buken när man ligger ner, finns risk för s k inklämning.

Vad är Bukhinnecancer?

Magsäckscancer innebär att en cancertumör har börjat växa i magsäckens slemhinna. Det finns goda chanser att bli av med sjukdomen om den upptäcks tidigt. Om cancern har spridit sig och inte går att bli av med finns det behandlingar som gör att du mår bättre.

Vilken typ av hinna är bukhinnan uppbyggd av?

Bukhinnan består av ett lager av mesotel, som får stadga av bindväv. Den består av två skikt med ett vätskefyllt hålrum emellan, cavitas peritonei. Organ i buken som omsluts av peritoneum kallas intraperitoneala.

Vad finns mellan Tarmkäx?

Vad är tarmkäxet, var utgår den strukturen från och vad finns mellan dess lager? Tarmkäx (mesenterium) är en hinna som tunntarmen fäster i. Den utgår ifrån bukväggen och mellan dess lager finns blodkärl, lymfkärl och nerver.

Share this post