Frågor

Nar ska man koppla syrgas?

När ska man koppla syrgas?

Patienter med andnöd i kombination med syrebrist kan uppleva fysiska och psykiska påfrestningar. Det kan vara ångestladdat när man har svårt att andas eller upplever lufthunger. I ett akut läge är det viktigt att patienten inte lämnas ensam.

Vad du ska tänka på när du sköter om en person som får Oxygenbehandling?

Rökning, öppen eld eller glöd får inte förekomma i rum där oxygenbehandling ges. Fett som kommer i kontakt med oxygen vid högt tryck på exempelvis gasflaskor, kan självantända och brinna explosionsartat. Därför måste utrustning och verktyg som används vid oxygenbehandling vara fria från fett (till exempel smörjolja).

När kan det bli aktuellt med Oxygenbehandling?

Behandlingen ordineras främst till patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, och svår kronisk hypoxi i vila. LTOT har visats öka överlevnaden endast vid KOL med grav hypoxi. LTOT kan dock förbättra livskvaliteten och lindra symptomen vid grav hypoxi även vid andra tillstånd och sjukdomar.

Vad innebär det att ha syrgasbehandling?

Långtidsbehandling med oxygen i hemmet ordineras av läkare. Behandlingen ordineras främst till patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, och svår kronisk hypoxi i vila. LTOT har visats öka överlevnaden endast vid KOL med grav hypoxi.

Vad är Grundutrustningen vid syrgasbehandling i hemmet?

Grundutrustningen vid syrgasbehandling i hemmet är en stationär syrgaskälla som kopplas till en lång syrgasslang. Oftast är det en eldriven koncentrator, som utvinner syre ur den omgivande luften. Alternativet är en behållare med flytande syrgas (så kallat HemLOX ®, LOX = Liquid oxygen), som levereras hem och byts ut regelbundet.

Hur tillförs syrgas via näsan?

Syrgas tillförs via näsan, vanligen genom en så kallad grimma (bild nedan). Ett noga utprovat syrgasflöde är viktigt, särskilt om du har tendens att utveckla anhopning av koldioxid i blodet vid för högt syrgasflöde. Syrgasen kan tillföras på tre olika sätt: Från syrgaskoncentrator (anrikare), från gasflaskor eller från tank med flytande syre.

Vad är den vanligaste formen av syre?

På jorden är den vanligaste allotropa formen av syre O 2, syrgas eller dioxygen. Den mindre vanliga formen är ozon (O 3), en gas som har en frän lukt och är giftig för människor (se marknära ozon). Den treatomiga ozonmolekylen är termodynamiskt instabil gentemot den vanliga tvåatomiga formen.

Share this post