Populära

Nar maste man ta insulin?

När måste man ta insulin?

Patienten behöver fler enheter insulin per dygn om uttalad insulinresistens föreligger, t ex vid uttalad övervikt, högt BMI eller hög midje-stuss kvot. Likaså är insulinbehovet högre hos storrökare och hos inaktiva personer. Insulinbehovet får successivt titreras fram.

Insulinbehandling vid typ 2- diabetes Den vanligaste anledningen till att personer med typ 2- diabetes behöver insulinbehandling är att tabletterna inte ger tillräcklig effekt. I Sverige idag får hälften av alla med typ 2-diabetes behandling med insulin, enbart eller i kombination med tabletter.

Vad kostar en dos insulin?

I Sverige är insulin gratis. Det är inte blodtryckssänkande medel som många diabetiker också tar men kostnaden för receptbelagda läkemedel subventioneras genom det så kallade högkostnadsskyddet.

Hur länge är det förvarat insulin i kylskåp?

Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader, men det är hållbart upp till fyra-sex veckor vid 25-30 grader beroende på vilket insulin du har. Den insulinpenna eller de ampuller du använder ska du ha i rumstemperatur.

Hur länge mår förvaring av insulin?

Förvaring av insulin. Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader, men det är hållbart upp till fyra-sex veckor vid 25-30 grader beroende på vilket insulin du har. Den insulinpenna eller de ampuller du använder ska du ha i rumstemperatur.

Vad är en speciell Type av insulin?

En speciell sorts insulin kan ges intramuskulärt (i en muskel). En del använder numera insulinpump – då får man en programmerbar insprutning av insulin under huden och slipper ta sprutor. De olika typerna av insulin Alla typer av insulin har samma styrka, men de verkar olika snabbt och olika länge.

Hur gör du för att injicera insulin?

Vrid och drag av den vita skyddshylsan och därefter den orangefärgade skyddshylsan på insulinsprutan. Starta injektionen med att dra upp luft i sprutan motsvarande den mängd insulin du tänker injicera. Med flaskan stående upprätt, stick in nålen genom mitten av gummimembranet och tryck ner kolven.

Share this post