Blogga

Varfor har man vark i benen?

Varför har man värk i benen?

Värk i benen kan vara en sjukdom som kallas kärlkramp, som ger en krampartad smärta i vaderna. Rökning och hög ålder är oftast de vanligaste orsakerna till att man drabbas av kärlkramp. Svullnad i vaden, rodnad och smärta i benet kan bero på att du har fått en blodpropp.

Varför är jag så trött i benen?

Tunga ben kan också vara ett tecken på ett kroniskt tillstånd: venös insufficiens. I friska vener förhindrar venklaffarna att blodet rinner bakåt i benen. Vid venös insufficiens sluter venklaffarna inte längre tätt, vilket innebär att en del av blodet inte kan rinna tillbaka till hjärtat.

Har du ont i benen när du vilar?

Det är också vanligt att musklerna känns stela och svaga. Smärta när du vilar är tecken på att sjukdomen förvärrats. Blodflödet i benen är sämre om du har ont i underbenen eller fötterna även när du vilar, särskilt när du ligger ner. Det är ett tecken på att sjukdomen har förvärrats.

Har du värk i benen på natten?

Som vuxen kan värk i benen på natten kännas lite liknande, ofta som “myrkrypningar” eller diffus värk. Har du ont i benen på natten eller en allmän, molande värk i benen kan det röra sig om brist på vissa vitaminer och mineraler.

Hur uppstår värk i benen vid vila?

Molande värk i benen vid vila uppstår ofta när man blir äldre om blodcirkulationen försvagats. Rökning kan orsaka en känsla av att musklerna är trötta eller ”sover”. Massage och stödstrumpor ökar blodcirkulationen och kan lindra besvären.

Varför har du ont på framsidan av underbenet?

En av de vanligaste anledningarna som vi stöter på i vårt arbete är att patienter kommer till oss med ont på framsidan av underbenet. Ofta har smärtan uppkommit efter att patienten har sprungit eller gått mer än vanligt. Om du har en sådan smärta har du troligtvis belastat dina ben mer än vanligt och då fått en överbelastningsskada.

Share this post