Populära

Hur manga barn drabbas av hjarntumor?

Hur många barn drabbas av hjärntumör?

Samtidigt kan cancerformen drabba människor i alla åldrar och är den näst vanligaste cancerformen bland barn och tonåringar efter leukemi med knappt 100 nya fall per år. Hjärnans olika delar. Illustration: Sunny Ahmed. Varje år får drygt 1 300 personer diagnosen hjärntumör.

Hur upptäcka hjärntumör?

Symtom vid hjärntumör kan variera

  • huvudvärk, yrsel och illamående.
  • epileptiska anfall.
  • förlamningar.
  • påverkan på synen, hörseln eller talet.
  • förändrad personlighet.
  • ändrad reaktionsförmåga.

Är hjärntumör vanligt?

De flesta som får hjärntumör är över 60 år men människor i alla åldrar kan få en hjärntumör, även barn. Hjärntumörer är ovanliga.

Hur många barn insjuknar i cancer?

Det är ovanligt att barn drabbas av cancer. Av de cirka 1,6 miljoner barn som finns i Sverige är det omkring 350 som drabbas av cancer varje år. Totalt sett utgör dessa cancerfall mindre än en procent av alla cancerfall i landet.

Hur många barn får leukemi?

Varje år upptäcks 700 nya fall av leukemi i Sverige. Av dessa är runt 100 barn. Men leukemi är inte en enda sjukdom utan många olika med varierande prognos och behandling.

Ungefär 70 barn diagnostiseras med hjärntumör i Sverige varje år. Under de senaste 40 åren har överlevnaden i barnhjärntumör ökat ordentligt från att ligga under 40 % till att över 70 % av barnen överlever. Men många av de barn som överlever får kognitiva svårigheter till följd både av sjukdomen och av behandlingen.

Vad är symtomen på hjärntumör?

Problem med tal, hörsel, syn och känsel samt balansproblem Talproblem, hörselproblem, synproblem, försämrad rörelseförmåga och känselförmåga samt balansproblem är andra symtom som kan uppträda vid hjärntumörer. Vilka de är beror på i vilken del av hjärnan tumören växer. Synproblem kan också vara symtom på en tumör.

Share this post