Rekommendationer

Vad betyder dysmenorre?

Vad betyder dysmenorré?

Dysmenorré (smärtsam menstruation) Krampliknande smärtor i nedre delen av buken är det mest typiska symtomet, ofta i kombination med huvudvärk, illamående och kräkningar. Med primär dysmenorré avses smärtsam menstruation hos en kvinna med ovulatoriska cykler där man inte misstänker någon patologi i lilla bäckenet.

Vilka p-piller mot endometrios?

P-spruta (Depo-Provera), 1 ml ges som intramuskulär injektion var 3–12:e vecka. o Har hög endometriespecificitet. o Startdos 2 mg/dag, dubbeldos har ibland bättre effekt. P-stav (Nexplanon), begränsad användning då ca 70 % har oregelbundna blödningar. Samtliga ovanstående metoder fungerar samtidigt som preventivmedel.

Vad är Adenomyos?

Vid adenomyos återfinns endometrium inne i myometriet. Typiska symtom är rikliga långdragna menstruationsblödningar, ofta kombinerat med smärta. Överväg adenomyos hos endometriospatienter som besväras av rikliga blödningar. Vid adenomyos återfinns endometrium inne i myometriet.

Vad är retrograd menstruation?

Den teorin som genom tiderna har ansetts som en av de viktigaste är den som bygger på att kvinnor med endometrios anses ha ett bakåtflöde av sin menstruation (retrograd menstruation) vilket innebär att blod hamnar i buken via äggledarna.

Varför har jag oregelbunden mens?

Orsaker till oregelbunden mens

  • Preventivmedel. Preventivmedel med hormoner tar bort ägglossningen.
  • Testosteronmängden i kroppen. En ökad mängd testosteron i kroppen kan göra så att du får långt mellan mensen.
  • Sjukdomar, stress och viktförändringar.
  • Klimakteriet.

Är Adenomyos farligt?

Endometrios som växer i livmoderväggen kallas adenomyos. Förutom mensvärk ger adenomyos inte samma symtom som endometrios. Endometrios i lungsäcken kan leda till att du får en lungkollaps i samband med mens.

Vad betyder tunt Endometrium?

Endometrium består av endometrial ollon fodrad med ett lager kolumn epitel och omgiven av endometrial stroma. Myometrium – Myometrium är mittskiktet och består av glatt muskulatur som gör att livmodern kan ändra storlek och kontrakt. Perimetrium- Perimetrium är ett tunt lager av vävnad som omger utsidan av livmodern.

Hur ärftligt är endometrios?

Studier har visat att endometrios till viss del är ärftligt. Det innebär att sannolikheten är större att få endometrios om du har en genetisk släkting som har sjukdomen. Det finns flera orsaker till sjukdomen och de varierar från person till person.

Share this post