Trendig

Varfor far man omma brost i klimakteriet?

Varför får man ömma bröst i klimakteriet?

Även kvinnor som har nått klimakteriet kan känna att det gör ont i brösten och bröstkorgen. Alla dessa tillstånd beror på hormonella förändringar i kroppen och är helt normalt. Vissa kan få skavsår på bröstvårtorna vid träning såsom löpning och skidåkning.

Kan brösten växa när man kommer i klimakteriet?

Att brösten ändrar storlek under och innan mensen är helt naturligt. Förändringen beror på hormonerna östrogen och progesteron (eller så kallat gulkroppshormon) som produceras i äggstockarna och som gör att brösten plötsligt kan svälla upp under menscykeln, graviditeter eller klimakteriet.

Vad är omtalat symtom vid klimakteriet?

Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

När börjar kvinnor i klimakteriet?

Klimakteriet börjar typiskt sett mellan 45-55 års ålder. I genomsnitt går kvinnor igenom klimakteriet vid en ålder av 52 år. Det betyder dock inte att klimakteriet inte kan sätta in både tidigare och senare. Hos vissa kan övergångsåldern börja omkring 30 års ålder medan andra kommer i klimakteriet först vid omkring 60 års ålder.

Har du humörsvängningar i samband med klimakteriet?

Humörsvängningar i samband med klimakteriet. Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

Hur länge pågår klimakteriet?

Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet, hur länge varierar dock från person till person. Klimakteriet kan sträcka sig från ett halvår upp till fem år.

Share this post