Blogga

Vad ar ett blodtrycksfall?

Vad är ett blodtrycksfall?

En del personer har ständigt lågt blodtryck, och det orsakar sällan problem. Det är vanligast hos unga, smala och långa personer, och de flesta har inte några symtom. Om blodtrycket sjunker plötsligt, ett så kallat blodtrycksfall, kan du känna dig yr och svimfärdig.

Varför snurrar det i huvudet när jag reser mig upp?

Vid ortostatism uppkommer en övergående yrsel- och svimningskänsla när man reser sig upp. Orsaken är att blodtrycksregleringen inte hänger med. När en person hastigt reser sig från liggande till stående ställning förskjuts en hel del av kroppens samlade blodmängd till de nedre delarna av kroppen, mest till benen.

Blodtrycksfall. latin: hypotonia ortostatica. Klassifikation och externa resurser. ICD-10. I95.1. ICD -9. 458.0. DiseasesDB. 10470.

Vad är blodtryckssänkande läkemedel?

Högt blodtryck är en vanlig sjukdom i vissa delar av världen och kan leda till komplikationer som stroke eller hjärtinfarkt. Det behandlas ofta med blodtryckssänkande mediciner. En grupp av sådana preparat, ACE-hämmare , motverkar ämnen som drar ihop blodkärlen , så att blodkärlen istället vidgas, vilket leder till minskat blodtryck.

Vad är diastoliskt blodtryck?

Diastoliskt blodtryck, det undre trycket, är blodtrycket vid hjärtats utvidgning ( diastole) och bör inte överstiga 90 mmHg (12,0 kPa). Vid vissa sjukdomstillstånd, till exempel diabetes och njursvikt, rekommenderas det att blodtrycket hålls ännu lägre, max 130/80 mm Hg. Individuella variationer existerar.

Hur ökar risken för blodtrycksfall?

Flera tillstånd kan öka risken för blodtrycksfall. Vätskebrist (minskar blodvolymen), anemi, mediciner som påverkar autonoma nervsystemet (som reglerar hjärta och blodomlopp), hjärtsjukdomar och lågt blodtryck hör till några av de vanliga orsakerna.

Share this post