Rekommendationer

Varfor kan brack uppsta i magen eller ljumsken?

Varför kan bråck uppstå i magen eller ljumsken?

Ett bråck i magen eller ljumsken kan uppstå av olika anledningar. Det kan bland annat uppkomma efter ett tungt lyft, orsakas av intensivt hostande eller försvagning i ett ärr efter operation. Det kan också ha medfödda eller anatomiska orsaker. Bråck är lite vanligare hos äldre och överviktiga personer.

Vad är inklämt ljumskbråck?

Inklämt ljumskbråck är när innehållet i bråcksäcken klämts åt vid försvagningen och inte kan tryckas tillbaka genom bukväggen. Det kan till exempel bero på en svullnad vid försvagningen. Svullnaden kan klämma åt både innehållet i bråcksäcken och dess blodkärl.

Varför kan ont i ljumsken uppstå?

Ont i ljumsken kan uppstå av olika anledningar. Tarmarna kan skapa fenomen som smärta till ljumsken, vid förstoppning eller tarmvred (ondare). Växla mellan att aktivera den högra och den vänstra sätesmuskeln upp till 10-20 gånger innan du långsamt rullar tillbaka till ursprungspositionen.

Vad är orsaken till ont i ljumsken?

Höftleden som orsak till ont i ljumsken Om det inte är muskler som adduktorerna, höftledsböjarna eller quadriceps som strular kan det vara höftleden som skapar problemen. En irritation eller artros i höftleden känns ofta i ljumsken. Det samma gäller för brosk-skador i höftleden.

Vad kan ljumskbråck ge?

Ljumskbråck kan ge ett eller flera av följande symtom: Du ser eller känner en mjuk utbuktning under huden vid ljumskarna eller pungen. Det går att trycka tillbaka utbuktningen in i buken. Du har ont i ljumsken eller i pungen, framför allt när du rör eller anstränger dig.

Kan resistens i ljumsken reponeras?

En resistens i ljumsken som försvinner i liggande eller som kan reponeras är att betrakta som ett ljumskbråck. Differentialdiagnostiska problem uppstår om/när resistensen inte kan reponeras. Det kan då röra sig om ett irreponibelt bråck, men diagnosen kan behöva säkerställas med någon röntgenologisk metod.

Vilka muskler förbinder man med ljumsken?

De muskler man ofta förbinder med ljumsken är ”adduktorerna”. Dessa går från den delen av bäckenet som är runt pubisbenet och fäster in längre ned på lårbenets insida eller på underbenets insida. Deras arbetsuppgift är framförallt att hjälpa att stabilisera lårben mot bäcken, och att föra benet inåt (adducera benet).

Varför får du ont i ljumsken?

Det är inte ovanligt att få ont i ljumsken, särskilt om du tränar intensivt. Ofta beror smärtan på muskelbristning eller överbelastning av musklerna på lårets insida. Smärtan brukar inte kännas när kroppen är uppvärmd utan först efter en fysisk aktivitet.

Share this post