Rekommendationer

Vilka drabbas av forlossningspsykos?

Vilka drabbas av förlossningspsykos?

Förlossningspsykos är ett akut medicinskt tillstånd som kräver direkta åtgärder. Kvinnor som redan har en psykisk skörhet löper visserligen större risk att drabbas av förlossningspsykos, men förlossningspsykos kan drabba vilken nyförlöst kvinna som helst. Förlossningspsykoser kan få ödesdigra konsekvenser.

Hur vanligt är förlossningspsykos?

Postpartumpsykos är den allvarligaste störningen som kan drabba kvinnor vid barnafödande, lindrigare psykiska besvär innefattar postpartumdepression. Postpartumpsykos eller bipolärt skov drabbar 1 till 2 per 1000 nyblivna mammor.

Varför får man förlossningspsykos?

Orsak till förlossningsdepression Det finns ingen enskild orsak till förlossningsdepressioner men både fysiska och psykiska faktorer kan spela in. Symtomen har inte nödvändigtvis att göra med förlossningen i sig, utan kan drabba alla nyblivna föräldrar.

Hur kan man hjälpa en person med psykos?

Kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning om du misstänker att din närstående håller på att få eller har en psykos. Du kan också kontakta en psykiatrisk mottagning direkt. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Hur tar man sig ur en förlossningsdepression?

Om du fortsatt känner av den deppighet efter ett par veckor, bör du söka hjälp. I första hand kan du vända dig till din barnmorska och berätta att du inte mår bra. Vårdpersonal är van vid att nyförlösta har just de känslorna och kan hjälpa dig ta reda på vad du behöver.

Är förlossningspsykos ärftligt?

Andra saker som kan påverka insjuknande är att kvinnan är ensamstående, äldre, att förlossningen varit dramatisk. socioekonomiska problem, eller att någon annan släkting har haft det. Gravida kvinnor som genomgår litiumbehandling men som avbryter medicineringen, löper också ökad risk.

Share this post