Rekommendationer

Vad ska PSA provet ligga pa?

Vad ska PSA provet ligga på?

Enligt det svenska nationella vårdprogrammet för prostatacancer är gränsvärdet 3 mikrogram per liter för män under 70 år, 5 mikrogram per liter för män mellan 70 och 80 år och 7 mikrogram per liter för män över 80 år.

Hur tar man ett Prostataprov?

PSA är en förkortning för prostataspecifikt antigen. Det är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som följer med sädesvätskan när du får utlösning. PSA gör att spermierna blir rörligare. En liten mängd PSA finns också i blodet och det är den halten som mäts med ett PSA-prov.

Hur tillförlitligt är ett PSA prov?

Provet hittar inte säkert all cancer och kan samtidigt indikera cancer där ingen finns vilket kan leda till både behandling och biverkningar i onödan. PSA står för prostataspecifikt antigen och är ett protein som tillverkas i prostatakörteln och som gör spermierna rörligare efter utlösning.

Vad kan högt PSA bero på?

Höga värden, vad kan det bero på?

  • Godartad prostataförstoring. Det är den vanligaste orsaken om PSA-värdet är förhöjt. Det är vanligare ju äldre du blir.
  • En urinvägsinfektion. Det kan höja PSA-värdet kraftigt.
  • Andra godartade orsaker, som inflammation i prostatan.
  • Prostatacancer.

Kan PSA värdet gå upp och ner?

För män som genomgått strålbehandling går PSA-värdet ibland inte helt ner till 0. Det förekommer också så kallat studsande PSA, då PSA-värdet tillfälligt kan gå upp för att sedan falla tillbaka. Män som fått återfall efter operation i form av stigande PSA får ibland tilläggsbehandling i form av strålning.

Hur minskar man prostatacancer?

Behandlingar som kan bromsa sjukdomen. Prostatacancer går inte att ta bort om sjukdomen har spridit sig. Strålning mot prostatan kan bromsa sjukdomen om den bara har spridit sig lite. Sjukdomen kan också bromsas med hormonbehandling.

Hur minskar jag risken för prostatacancer?

Det som skyddar mot uppkomsten av prostatacancer är vitamin A, D och E, lycopen, som finns i tomater, fyto- östrogener, grönsaker, selen, karotenoider samt fisk och omega 3. Fytoöstrogener är ett ämne som man upp- täckte i samband med att man undersökte or- saken till att en del får blev infertila.

Share this post