Populära

Vad kan denna Blodsockerstegring bero pa?

Vad kan denna Blodsockerstegring bero på?

Orsaken till högt blodsocker kan vara att du har:

  • ätit för mycket mat.
  • låg eller ingen fysisk aktivitet.
  • glömt att ta insulin eller tabletter.
  • ett ökat insulinbehov på grund av stress, feber, skador eller sjukdom.

Vad betyder högt blodsocker?

Högt blodsocker innebär att blodsockret stiger över det rekommenderade värdet i kroppen. Det kan bero på att du ätit för mycket, har låg fysisk aktivitet eller ett ökat behov av insulin på grund av stress, feber eller andra sjukdomar. Det kan också bero på nedsatt känslighet för insulin i kroppens vävnader och organ.

Vad utsöndrar bukspottkörteln då blodsockret går upp?

Det är den mest kända effekten av insulin. I bukspottkörteln produceras insulin av betaceller i de langerhanska cellöarna. Det kallas basinsulin. Dessutom har betacellerna något som kan betecknas som en blodsockermätare, som reagerar på blodsockerstegring efter maten.

Vad är orsaken till högt blodsocker?

Varför har man högt blodsocker?

Det finns många förklaringar till att blodsockret blir för högt. Det kan till exempel bero på otillräcklig diabetesbehandling med insulin, GLP-1-receptoragonist eller tabletter, för stort födointag, mindre fysisk aktivitet än planerat, akut sjukdom, stress på arbetet, med mera.

Vad utsöndrar bukspottkörteln?

Bukspottkörteln, pankreas, är 15-25 cm lång och ett körtelorgan i buken som ligger bakom magsäcken och i nära anslutning till tolvfingertarmen. Den består av en del som utsöndrar enzymer som bryter ner födoämnen – en exokrin del – och en endokrin del som bland annat utsöndrar insulin och glukagon.

Vad händer om man inte behandlar diabetes typ 2?

Det är framför allt hjärtinfarkt och stroke som ökar risken att dö för tidigt vid typ 2-diabetes. I benen kan åderförfettning leda till fönstertittarsjuka. Allvarlig åderförkalkning i benen kan leda till kallbrand.

Vad kan hända om man inte sköter sin diabetes?

Typ 1-diabetes som inte är tillräckligt behandlad gör att blodsockernivån blir mycket hög. Det kan i sin tur göra att du får syraförgiftning, så kallad ketoacidos. Det är ett allvarligt tillstånd som kan bli livshotande om det inte behandlas.

Vad höjer blodsockret?

Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

Share this post