Frågor

Vad innebar ett lagt TSH-varde?

Vad innebär ett lågt TSH-värde?

Högt TSH tillsammans med lågt fritt T4 kan tyda på en underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos). TSH kan också höjs tillfälligt vid kroppsligt stress eller infektioner. Vad innebär ett lågt TSH-värde? Lågt TSH tillsammans med högt fritt T4 kan tyda på en överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos).

Vad är ett TSH-prov?

Ett TSH-prov är ett prov som tas för att undersöka om sköldkörteln fungerar som den ska. Blodprovet kan tas i samband med att du undersöks för att du känner dig trött, frusen och nedstämd. Det kan också tas om du känner dig darrig, har hjärtklappning, svettningar och har gått ner i vikt.

Hur stimulerar TSH sköldkörteln?

TSH stimulerar sköldkörteln att bilda mer av sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som i sin tur stimulerar cellernas och kroppens ämnesomsättning. Om produktionen av T3 och T4 blir för hög får vi hypertyreos, där hela kroppen arbetar på högvarv. Normala värden för TSH är 0,4–4,0 mU/l.

Hur kan man behandla förhöjt T4 och normalt T4?

Det är rimligt att göra ett försök med behandling vid förhöjt TSH och normalt T4 vid symtom på hypotyreos som matthet, trötthet, ökat sömnbehov, torr hud, trög mage, etc. Om normal behandlingsdos inte har påverkat symtomen inom sex månader avslutas behandlingen.

Låga värden av TSH i blodet beror oftast på hypertyreos. Det innebär att sköldkörteln producerar för mycket T4 och T3. Hypertyreos är ett ansträngande tillstånd för kroppen och måste alltid behandlas.

Vad är lågt värde av TSH från hypofysen?

Lågt värde av TSH från hypofysen leder till att för mycket sköldkörtelhormoner släpps ut, detta pekar mot hypertyreos, även om det finns undantag. Läkaren behöver också jämföra de olika proverna då olika kombinationer av värden kan ha olika betydelse.

Vad är T4 Fritt?

Vad är T4 fritt (Tyroxin)? Tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3) bildas och lagras i sköldkörteln, inbyggda i tyreoglobulin. Största delen av T4 och T3 är bundna till olika proteiner i kroppen och är därmed inaktiva. Det är det fria biologiskt aktiva T4 som mäts i detta prov. T4 påverkar ämnesomsättningen i kroppen.

Vad påverkar Sköldkörtelns hormoner?

Sköldkörtelns hormoner påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid hypotyreos bildas för lite hormoner. Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött och frusen. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet.

Vad innebär ett lågt TSH-värde? Lågt TSH tillsammans med högt fritt T4 kan tyda på en överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos). Lågt TSH tillsammans med lågt fritt T4 kan tyda på hypofyssvikt. TSH kan också vara sänkt tillfälligt vid kroppsligt stress eller infektioner.

Vad är normala värden för TSH?

Normala värden för TSH är 0,4–4,0 mU/l. En låg ämnesomsättning, hypotyreos, påverkar kroppens alla celler och organ. En lång rad symtom kan utvecklas varav de vanligaste besvären är:

Hur lång tid är det för mätbart TSH Hos män och kvinnor?

Vid uppföljning av män och kvinnor med subklinisk hypertyreos finner man att lågt men mätbart TSH normaliseras inom ett år hos 25–50 % av fallen. I några fall utvecklas en klinisk tyreotoxikos och hos övriga kvarstår laboratoriefynden.

Share this post