Allmänning

Varfor far man inflammation i prostatan?

Varför får man inflammation i prostatan?

Akut prostatit beror oftast på att bakterier som finns i underlivet kommer in i urinvägarna, till exempel tarmbakterier. Bakterierna som orsakar akut prostatit kan också komma från sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia eller gonorré. Du kan också få prostatit efter en så kallad prostatabiopsi.

Varför får man förstorad prostata?

Det är oklart varför prostatan blir förstorad. Ungefär varannan man över 60 år har prostataförstoring och fyra av fem är över 80 år. Drygt hälften av de som får godartad prostataförstoring har besvär på något sätt.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är prostatacancer?

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Hur gör man hyvling av prostatan?

Hyvling av prostatan (TURP) 1 Syfte. Åtgärden utförs via urinröret med ett instrument, cystoskop. Via cystoskopet hyvlas den förstorade delen av prostatakörteln bort varefter urineringen underlättas.

Vad är PSA-värde för prostatacancer?

De flesta män med prostatacancer och ett PSA-värde under 20 mikrogram per liter har inte någon spridning. Faktum är att PSA-värden upp till 10 mikrogram per liter oftare beror på en kraftig godartad prostataförstoring än på cancer. De flesta män med ett PSA-värde över 100 mikrogram per liter har en spridd prostatacancer.

Share this post