Rekommendationer

Vad smarta efter lopning?

Vad smärta efter löpning?

De vanligaste orsakerna är en muskelbristning i någon av vadens muskler eller en skada på bindvävshinnan mellan den djupa och ytliga vadmuskeln. Mer ovanliga orsaker kan vara inklämning av popliteus artären eller mer allvarligt, blodpropp. Behandlingen för gubbvad varierar beroende på grundorsaken till symtomen.

Får mensvärk vid träning?

– Genom lågintensiv träning, så som till exempel yoga, kan stressnivåerna i kroppen sänkas vilket kan leda till minskade nivåer av ämnet prostaglandin som gör att livmodern drar ihop sig vid menstruation. Detta skulle kunna var en förklaring till att mensvärken minskar vid lågintensiv träning.

Vad kan man göra för att lindra träningsvärk?

Att röra på sig mjukar upp dina stela muskler och gör att värken lättar. Om du har otroligt ont, till exempel en väldig träningsvärk i låren, kan det vara bra att ta en antiinflammatorisk värktablett för att ta udden av värken så att du kan röra dig som du brukar.

Varför får jag ont i mina vader när jag springer?

Sträckningar, gubbvad, hälseneinflammation, hälsporre och till exempel benhinneinflammation är vanliga exempel. Varför får jag ont i vaderna när jag springer? – Ofta beror det på någon form av överbelastning – att du har ökat träningsmängden och löptränar oftare, snabbare eller längre, eller alla de tre tillsammans.

Varför får jag ont i kroppen efter träning?

Det är vanligt att få värk i kroppen i samband med träning, detta kan hända både otränade och vältränade individer. En anledning kan vara träningsvärk. Du kan få ont i leder och muskler samt känna dig stel i kroppen i en till tre dagar efter ansträngning. Andra tecken kan vara svaghet i och svullnad av muskler.

Kan man träna bort värk i kroppen?

– Det kan vara skrämmande att börja träna om man har smärta som upplevs stark. Och upplevelsen ska inte förringas, för det är din upplevelse, det är så du känner. Men det är oftast inte farligt med smärta i exempelvis en led. För att behandla akut smärta är det ändamålsenligt att till en början hålla sig delvis stilla.

Share this post