Allmänning

Varfor svimmat man?

Varför svimmat man?

Svimning beror på att blodtrycket sjunker hastigt. Det kallas blodtrycksfall och gör att blodcirkulationen till hjärnan blir otillräcklig. Du svimmar då och kan inte styra kroppen, utan faller ihop. Då rinner blodet tillbaka till hjärnan och du vaknar upp igen efter en stund.

Att svimma innebär vanligtvis att du faller ihop från att ha stått upp och blir medvetslös under en kort stund. Svimning beror på att blodtrycket sjunker och är oftast inte skadligt. Det är ovanligt, men ibland kan svimning bero på någon sjukdom som epilepsi, stroke eller hjärtfel.

När det svartnar för ögonen?

Men om blodtrycket i kroppen sjunker eller blodcirkulationen till hjärnan tillfälligt försämras kan yrsel uppkomma. Ofta beskrivs den som en ”svimningskänsla” eller att ”det svartnar för ögonen”. Om syrebristen varar under flera minuter kan den leda fram till medvetslöshet ”svimning”.

Vad betyder vasovagal synkope?

Vasovagal synkope utlöses av rädsla, smärta eller plötslig uppresning. Vasovagal synkope på grund av uppresning är inte detsamma som ortostatisk synkope och beror inte på ortostatisk hypotension (se nedan).

Vad händer när man får blodtrycksfall?

De flesta som har lågt blodtryck har inga symptom och behandling behövs inte. Om du drabbas av ett plötsligt blodtrycksfall kan det upplevas obehagligt. Du ska då försöka sätta dig eller lägga dig ner och höja upp benen tills du mår bättre. Vid svåra besvär kan du behöva söka vård.

Varför svartnar det för ögonen när man ställer sig upp?

Ibland kan det kännas som att det svartnar för ögonen. Blodtrycksfall vid en lägesförändring kallas för ortostatisk hypotoni. Det är tillfälligt och betyder att blodcirkulationen inte når hjärnan tillräckligt fort. Det är särskilt vanligt hos äldre personer men också hos yngre som är i en snabb tillväxtfas.

Vad innebär en vasovagal reaktion?

Det absolut vanligaste kollapstillståndet som sker på tandvårdskliniken är att en patient råkar ut för en vasovagal reaktion, vanlig svimning. Patienten kliver upp ur stolen och faller ihop. Vanliga symtom innan patienten svimmar är blekhet, tremor, illamående, låg puls och lågt blodtryck.

Share this post