Trendig

Hur stoppades svininfluensan?

Hur stoppades svininfluensan?

– Av de nästan sex miljoner svenskar som fick Pandemrixvaccinet mot svininfluensa, utvecklade 400 personer narkolepsi – det vill säga 1 av 10 000. Vaccinet byggde på teknologi från vaccin för säsonginfluensa som inte testas som ett vanligt vaccin – då hade säsongen varit över innan alla studier varit klara.

När förbjöds Pandemrix?

Användning under H1N1-utbrottet 2009 i Sverige.

Vad hände med svininfluensan?

Förloppet var dock milt, vilket berodde på att stora delar av befolkningen hade varierande grad av immunitet mot viruset. Fram till den 27 januari 2010 hade endast 26 dödsfall rapporterats in i Sverige och 10 985 bekräftade smittfall av H1N1. Det verkliga antalet smittade tros dock ha varit större.

Vem gjorde svininfluensavaccinet?

Pandemrix tillverkades av läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline vid fabriker i Tyskland. Samma bolag tillverkade svininfluensavaccinet Arepanrix i Kanada, som var mycket likt Pandemrix och innehöll samma adjuvans, det vill säga immunstimulerande komponenter.

Hur många har dött i svininfluensa i Sverige?

Fjorton svenskar har hittills avlidit av svininfluensa. Av dem tillhörde tre personer inte riskgrupperna. Smittskyddsinstitutets webb lägger nu uttabellensom följer antalet dödsfall.

Varför dog så många i spanska sjukan?

Att spanska sjukan främst drabbade unga och friska vuxna bidrog till att så många dog. Bristen på vaccin och läkemedel blev en stor faktor. I Sverige drabbades Norrlands inland hårt på grund av bristande kommunikationer och brist på sjukvårdsresurser.

Vad händer om jag inte vaccinerar mig?

Men tänk igenom varför du inte vill vaccinera dig. Att vaccinera sig är det mest effektiva sättet att skydda sig mot covid-19. Unga kan bli sjuka i covid-19, även om de sällan blir svårt sjuka. Men risken finns att även en ung person blir allvarligt sjuk eller får långvariga besvär efter att ha haft covid-19.

Vad var svininfluensavaccinet?

Från oktober 2009 till mars 2010 massvaccinerades befolkningen i Sverige och Finland mot svininfluensa (H1N1). Det visade sig att vaccinet, Pandemrix, orsakade narkolepsi hos vissa personer med en specifik genvariant.

Vad innehöll Pandemrix?

Pandemrix är ett vaccin som ges genom injektion. Det innehåller delar av influensavirus som inaktiverats. Pandemrix innehåller en influensastam som kallas A/California/7/2009 (H1N1) v-like strain (X-179A).

Share this post