Trendig

Vilka omstandigheter kan bidra till att anorexi utvecklas?

Vilka omständigheter kan bidra till att anorexi utvecklas?

Det kan till exempel bero på ärftlighet, att du mår psykiskt dåligt, att du påverkas av skönhetsideal i media eller olika idrottssammanhang, att du har dålig självkänsla eller har varit med om en traumatisk händelse. Annat som kan påverka är om du inte har det bra hemma och med kompisar.

Finns ätstörningar i fattiga länder?

Polivy och Herman (2002) menar att ätstörningar inte förekommer i alla kulturer utan i de kulturer där mat finns i överflöd. I länder där det råder brist på mat tenderar idealet att vara rundare. På så vis strävar kulturer mot det som är svårast att uppnå.

Hur ser samhället på anorexi?

Ätstörningar bidrar till kostnader för samhället som är högre än för de flesta andra psykiatriska sjukdomar (förutom psykos). Upp till 10 % av de som drabbas av anorexi dör till följd av sjukdomen.

Hur många tjejer har ätstörningar?

I Sverige lider uppskattningsvis 190 000 personer i åldrarna 15–60 år av en ätstörning (147 000 kvinnor och 43 000 män).

Hur många har ätstörningar i världen?

Det finns statistik på att ungefär 100 000 personer har en diagnostiserad ätstörning. Enligt en undersökning av Rädda Barnen uppgav var femte tjej att de lider av någon typ av ätstörning.

Sedan kan flera olika saker bidra till att du utvecklar en ätstörning. Det kan till exempel bero på ärftlighet, att du mår psykiskt dåligt, att du påverkas av skönhetsideal i media eller olika idrottssammanhang, att du har dålig självkänsla eller har varit med om en traumatisk händelse.

Varför utvecklar man anorexi?

Sjukdomen börjar alltid med en bantningsperiod. Bantning är dock synnerligen vanligt i tonåren och är därför en nödvändig men inte tillräcklig orsaksfaktor till anorexia nervosa. Snarare är bantningen den utlösande faktorn som tillsammans med biologiska, psykologiska och kulturella faktorer får sjukdomen att utvecklas.

Share this post