Populära

Vad ar fot neuropati?

Vad är fot neuropati?

Foot neuropati , eller nervskador , är en relativt vanlig biverkan av kemoterapi . Om du känner smärta , stickningar och domningar i foten neuropati efter en cellgiftsbehandling , informera din läkare omedelbart så att han kan börja ta itu med din symtom .

Kan man drabbas av neuropati?

Personer med diabetes kan drabbas av neuropati, vilket betyder nervskador. När nerverna skadas så blir deras funktion sämre och detta kan orsaka många olika besvär. Ungefär 50% av alla med diabetes har någon grad av neuropati. Ju längre man haft diabetes och ju högre blodsocker man har, desto högre är risken för att man skall få neuropati.

Vad är perifer neuropati?

Skador på nerver som går till huden, musklerna och lederna i armar och ben kallas perifer neuropati. Detta är den vanligaste typen av neuropati. Den drabbar oftast benen och fötterna först och efter en tid drabbas även händer och armar. Många patienter beskriver att symptomen är värst nattetid.

Vad är symtom vid polyneuropati?

Symtom vid polyneuropati. Polyneuropati brukar börja med att du får likadana besvär i båda fötterna. Det är vanligt med följande symtom: Du får stickningar och domningar i fötterna. Det känns som om du går på kuddar.

Hur kan man behandla polyneuropatier?

För de flesta polyneuropatier finns idag ingen botande behandling. Man försöker istället med olika insatser att dämpa symtomen. Enstaka typer av ärftlig polyneuropati, till exempel skelleftesjukan eller FAP (familjär amyloidos med polyneuropati) kan förbättras med levertransplantation, men framför allt med ett nytt läkemedel.

Vad beror på polyneuropati?

CIDP, liksom AIDP, beror ofta på en autoimmun störning, det vill säga att kroppens eget immunförsvar angriper de perifera nervtrådarna. Generella inledande symtom vid polyneuropati är ofta känselbortfall och/eller överkänslighet och brännande stickningar under fötterna och för en hel del patienter liknande symtom i händerna.

Hur startar neuropati med små besvär?

Neuropati startar med små besvär som ökar med tiden. Neuropati är ett problem som kommer smygande med små, men inledningsvis bagatellartade besvär, typ domningar och stickningar, men som senare övergår till nervsmärtor och svårigheter med muskelstyrningen och balansen.

Share this post