Blogga

Hur oppnar man ett kvinnojour?

Hur öppnar man ett kvinnojour?

av att vara med och starta en jour. Kontakta de som har anmält sig så snart som möjligt. gratis bygga upp en hemsida genom Tjejjouren.se – sajten som samlar alla tjejjourer i Sverige. Via er hemsida kan ni uppmana till engagemang och efter- lysa nya jourkvinnor och jourtjejer.

Hur många Mansjourer finns det i Sverige?

Sveriges Mansjourers Riksförbund, SMR, är ett förbund för Sveriges mansjourer. Cirka sju mansjourer i landet är anslutna till förbundet. De arbetar för att hjälpa utsatta män och för att verka opinionsmässigt för mansjourernas gemensamma intressen.

https://www.youtube.com/watch?v=JGHLZfo523k

Hur får man jobb på kvinnojour?

För att få ”sitta jour” måste man ha den utbildning som ges på jouren. Jourerna erbjuds också utbildningar kontinuerligt av Roks och Unizon, som är de två riksförbunden för kvinnojourer i Sverige. ROKS och Unizon utbildar både volontärer och anställda vid kvinnojourer och krisjourer.

Hur många kvinnojourer finns det i Sverige?

I Sverige finns i dagsläget cirka 200 tjej- och kvinnojourer som ger stöd åt och skyddar utsatta kvinnor och barn, och runt 280 skyddade boenden.

Hur öppnar man ett skyddat boende?

Skyddat boende är inte en tydligt definierad verksamhet och det krävs inte tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att starta ett skyddat boende. En verksamhet kan själva välja att kalla sig för ett skyddat boende.

Vilken utbildning krävs för att jobba på kvinnojour?

Måste jag ha någon särskild utbildning, till exempel socionom, psykolog eller liknande? Nej, du behöver inte ha någon särskild yrkeskunskap för att vara jourkvinna eller jourtjej. I våra jourer jobbar kvinnor med väldigt olika bakgrund och erfarenheter, och det är också en av jourernas styrkor.

Får män jobba på skyddat boende?

Samtliga skyddade boenden tar emot kvinnor och 38 procent tar emot män. Även om våld i nära relationer drabbar såväl kvinnor som män utgörs den övervägande andelen av de personer som söker och tilldelas skyddat boende kvinnor. Skyddat boende är en term som ofta används men som inte förekommer i svensk lagstiftning.

Share this post