Rekommendationer

Kan man fa KOL efter att man slutat roka?

Kan man få KOL efter att man slutat röka?

De personer som slutat röka redan när studien startades 1992 hade samma låga risk att få KOL som de som aldrig rökt. För dem som en gång slutat men åter började under perioden ökade risken att få KOL däremot sju gånger. – Har man en gång slutat röka, ska man inte börja igen!

När är man storrökare?

Rökning av 15 cigaretter per dag innebär en relativ risk på 1,6, medan 20 cigaretter per dag medför en relativ risk på 2,8. Röker man mer än 20 cigaretter per dag ger det en relativ risk på 4 jämfört med att inte röka alls. Storrökare bör därför betraktas som riskpatienter, menar forskarna.

Vad är det som gör att man dör av KOL?

Försämringsperioder vid KOL Upprepade exacerbationer är mycket ogynnsamt vid KOL och leder till mer symtom, ökad infektionsbenägenhet, sämre livskvalitet, snabbare förlust av lungfunktionen, ökat behov av sjukhusvård och ökad dödlighet.

Måste man ha rökt för att få KOL?

Om du aldrig har rökt Det är ovanligt att få KOL om man inte har varit rökare. Då kan sjukdomen bero på att du har brist på ett skyddande ämne, alfa-1-antitrypsin. Det ökar risken att få KOL.

Hur länge har man KOL?

Kronisk bronkit, som brukar kallas rökhosta, uppstår ofta tillsammans med KOL. Det betyder som regel att du hostar slem i minst tre månader per år under minst två års tid. Sjukdomen innebär även en ökad risk att drabbas av andra sjukdomar samtidigt. Hälften av alla som får en KOL-diagnos har även hjärt-kärlsjukdomar.

Vilken är den vanligaste orsaken till KOL?

KOL är en lungsjukdom som framförallt orsakas av rökning. Sjukdomen utvecklas långsamt och de flesta blir inte medvetna om sjukdomen förrän lungfunktionen är kraftigt påverkad. Vanliga symtom är pipande andning, att hosta upp slem och att lätt bli andfådd vid ansträngning.

Share this post