Frågor

Nar uppstar drag?

När uppstår drag?

Drag är en vanlig orsak till obehag. Drag är höga lufthastigheter ifrån springor i fönster och dörrar, men kan också vara den luftström som uppstår då luft rör sig från en kall yta till en varm. Om du misstänker drag i din lägenhet, testa med ett litet tänt värmeljus vid fönster springan.

Vad gör man åt Golvdrag?

Man kan borra mindre hål utifrån till varje golvfack och blåsa in cellulosaisolering. En annan och mer traditionell metod är att lyfta kantbrädorna, vindtäta och fylla på isolering. Metoden finns beskriven i artikeln “Isolering och snygga friser – enkel åtgärd för dragigt skurgolv” från Byggnadskultur nr 2 2012.

När upplevs drag?

Drag kan ge en känsla av att det är kallt i bostaden även om temperaturen är bra. Kalla väggar och fönster kan orsaka kallras som upplevs som drag. Även möbler som hindrar element att värma upp den kalla luften från fönster kan ge kallras.

Varför blir det kallras?

Kallras uppstår när varm luft stiger uppåt, och på det sättet tränger kall luft ner. Därför är det även kallt på golvet i ett rum med mycket kallras. Ofta uppstår ett kallras i samband med större, kalla ytor. Kallraset beror på att varm luft träffar den kalla ytan, blir nerkylt och sjunker ner.

Vad göra åt kallras?

Andra råd mot kallras Du kan därför fundera över om du kan nöja dig med att låta en ventil stå öppen, så du kan begränsa kallraset till ett fönster. Ett annat medel mot kallras är att dra för gardinerna på kvällarna, och dra dem åt sidan på morgonen. Gardinen isolerar en smula, och kan ta bort toppen på kallraset.

Hur förhindrar man kallras?

Undvik kallras genom att placera en radiator under fönstret som skapar en motverkande uppåtgående luftrörelse av varmluft. För att det ska kännas dragfritt får lufthastigheten inte vara högre än 0.10-0.15 m/s. Bästa platsen för en radiator är under ett fönster, för då förhindras kallras.

Share this post