Blogga

Hur ska tanderna sitta?

Hur ska tänderna sitta?

Oftast är det överkäken och underkäken som inte möts som de ska när du biter ihop:

  • Vid överbett står överkäkens framtänder ut en bra bit framför tänderna i underkäken.
  • Vid underbett är det tänderna i underkäken som biter framför tänderna i överkäken.

Hur sitter löständer fast?

Delprotesen kan fästas med klamrar eller någon annan fästanordning vid tänder som finns kvar i käken. En helprotes ersätter tänderna i en helt tandlös käke. En helprotes i överkäken fäster som en sugkopp i överkäken och gommen. En helprotes i underkäken vilar på den tandlösa käken.

Hur går en käkoperation till?

Operationen tar 2-3 timmar. Plastmellanlägg mellan käkarna för att orientera bettet i rätt läge. Käken skruvas ihop med tre titanskruvar på var sida. Operationen sker inifrån munnen.

Vad är ett normalt bett?

Svar. När man biter ihop så kommer överkäkens tänder exempelvis 6:orma något framför underkäkens 6:or. Hörntänderna i överkäken ligger mellan 3:an och 4:an i underkäken. Det är ett neutralbett eller normalbett.

Vad är Helprotes?

Helprotes. En helprotes är det som det flesta förknippar med de avtagbara alternativen och det som många kallar för löständer. Dessa fästs som en sugkopp i överkäken och gommen. Om protesen är i underkäken vilar den istället på den tandlösa käken.

Kan tänderna flytta på sig?

Du hade raka tänder och plötsligt har du en känsla av att tänderna har flyttat på sig! Oroa dig inte, det är helt normalt. Eftersom tänderna är väldigt lätta att flytta kan de tyvärr fortfarande förskjutas i vuxen ålder och orsaka en felställning.

Hur är det att ha löständer?

För dig som just fått en avtagbar protes kan det kännas ovant i början. Det krävs ofta både tålamod och envishet innan munnen har anpassat sig till protesen. Det är vanligt att det ömmar i början. Blir det skavsår behöver din tandläkare justera protesen.

Share this post