Blogga

Vad ar orsaken till forstorad mjalte?

Vad är orsaken till förstorad mjälte?

Förstorad mjälte är ett symptom som kan uppkomma vid sjukdomar såsom malaria, skrumplever och flera blodsjukdomar (t. ex. autoimmunhemolytisk anemi). Mjältskada i samband med operationer kan framför allt uppkomma vid ingrepp på magsäck och tjocktarm.

Vad är en förstorad mjälte?

En förstorad mjälte, även känt som en splenomegali, uppstår när mjälten, ett organ beläget på vänstra sidan av kroppen strax under bröstkorgen, ökar i storlek av okänd anledning.

Vad orsakar förstorade mjältar?

Förstorade mjältar kan orsakas av virus, så som körtelfeber; leukemi och andra typer av blodcancer; och bakteriella infektioner, som syfilis bland andra. Även en frisk mjälte är ett mjukt organ, som löper stor risk att skadas kraftigt om den utsätts för trauma.

Vad är Mjältens uppgifter?

Mjältens uppgifter. Det här är mjältens uppgifter: Den deltar i kroppens försvar mot infektioner. Den bryter ned gamla eller skadade röda blodkroppar. Den fungerar som ett förråd för röda blodkroppar. Den bildar blodkroppar under fosterstadiet. Mjältens försvar mot infektioner går till på ungefär samma sätt som i lymfkörtlarna.

Varför får man aplastisk anemi?

Aplastisk anemi kan delas in i olika grupper beroende på vad som orsakat sjukdomen. Utlösande faktorer kan vara strålning eller cytostatika, toxiska kemikalier, vissa läkemedel, blodsjukdomar, autoimmuna sjukdomar eller allvarliga infektioner.

Kan man leva med förstorad mjälte?

En kraftigt förstorad mjälte kan leda till en allt för omfattande avskiljning av blodkroppar och ge brist på framför allt röda blodkroppar och ibland på trombocyter. Detta tillstånd benämns hypersplenism. Hypersplenismen behöver som regel kompenseras med blodtransfusioner.

https://www.youtube.com/watch?v=V-My5w5FSAg

Varför Splenomegali?

Orsak. Inflammation/Infektion: mononukleos, malaria. Rubbad blodcirkulation: högersidig hjärtsvikt, levercirros. Hemolys med ökad nedbrytning av röda blodkroppar, t.e.x hereditär sfärocytos.

Share this post