Trendig

Hur far du en STI?

Hur får du en STI?

Sexuellt överförda infektioner som också kallas för könssjukdomar är sjukdomar som överförs vid sex. Det kan vara till analen, slidan eller munnen. Det är vanligt att någon gång få en könssjukdom. Du kan inte ha könssjukdomar om du inte har haft sex.

Var går man för att testa sig för könssjukdomar?

Du kan testa dig på flera ställen och på olika sätt:

  • På en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral.
  • På vissa orter finns också särskilda mottagningar där män som har sex med män kan testa sig.
  • Du som har snippa kan också gå till en barnmorskemottagning eller privat gynekologisk mottagning.

Vilka könssjukdomar måste man berätta om?

De är hiv, gonorré, klamydia, syfilis och hepatit….Du måste följa vissa regler när det gäller könssjukdomar som står i smittskyddslagen:

  • Du måste testa dig så fort som möjligt om du tror att du kan ha fått någon av sjukdomarna.
  • Du får inte riskera att överföra sjukdomen till andra personer.

Kan man få könssjukdomar genom Munsex?

Det vanligaste sättet att bli smittad är genom att ha sex utan kondom. Du kan även smittas genom munsex.

Hur bokar man hivtest?

Kontakta en vårdcentral eller en hud- eller könsmottagning om du misstänker att du kan ha fått hiv. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in. Mottagningarna kan också kallas för venereologisk mottagning, sex- och samlevnadsmottagning, STD-mottagning eller STI-mottagning.

Hur långt efter samlag kan man testa sig för könssjukdomar?

Därför ska du vänta minst en vecka med att testa dig om du haft oskyddat sex. Får du reda på att den som du har haft samlag med har klamydia, ska du testa dig direkt. När du har gjort testet kan det ta från ett par dagar till lite mer än en vecka innan du får svar.

Måste man berätta om man har Covid?

Om du haft kontakt med vården under smittsam period behöver du informera den mottagningen/enheten om att du har covid-19. Den smittsamma perioden räknas 48 timmar innan du först kände dig sjuk och fick symtom på covid-19 till och med nu. Om du inte har haft några symtom räknas från den dagen du tog prov.

Måste man berätta om man har klamydia?

Måste berätta Eftersom klamydia faller under smittskyddslagen är man som smittad skyldig att uppge vem eller vilka man haft sex med den senaste tiden. Man kan välja att själv kontakta den eller de som man varit tillsammans med eller vara anonym.

Kan man få könssjukdomar om man har analsex?

Det allvarligaste hotet vid anala samlag är hiv-spridning, men även andra könssjukdomar kan spridas via ändtarmen. Tarmbakterier kan spridas till kvinnans könsorgan och även ge inflammationer i prostata och bitestiklar, enligt Hans Carlberg.

Share this post