Innehållsförteckning
Vilka olika typer av takbeläggning är vanliga i Sverige?
Letar du efter ett lämpligt tätskikt för ditt platta tak? Då är bitumen eller TPO ett utmärkt val. Med ett bitumenbaserat tätskikt får du garanterat en hållbar takbeläggning med ett mycket fördelaktigt pris-kvalitetsförhållande. Denna typ av material kan svetsas på plats i både enkla och dubbla skikt.
Vilken tak ska jag välja?
Generellt sett tillhör pannor av betong, tegel eller keramik de allra vanligaste materialen som finns på hus i Sverige. Om du vill ha ett tak med lång livslängd, eller om du vill kunna välja på mellan flera arkitektoniska stilar eller färger kan pannor av tegel, betong eller keramik vara bra val.
Vilket tak är vanligast?
Sadeltak är det vanligaste taket i Sverige och har två lutande sidor längs med husets långsidor som möts uppe vid taknocken. Ett sadeltak har normalt en lutning på mellan 15-60 grader.
Vad finns det för olika utvändiga Takbeklädnader?
Den traditionella takpannan kan ersättas av skiffer, takplåt, papp eller gröna tak.
- Takpannor av tegel eller betong. I Sverige har tegeltak av tradition varit vanligast, men idag blir betongtaken allt vanligare.
- Takpanna av tegel. Takpannor av tegel består av 100% lera som bränns i 1000 °C.
- Takpanna av betong.
Vilket tak ska man välja?
Vad finns det för olika sorters tak?
I denna del kommer vi att gå in närmare på vilka olika typer av tak det finns, som normalt används.
- Plåttak. Plåttak är det tidigare lyxtaket som numera är det mest prisvärda.
- Papptak. Papptak är idag mycket populärt och materialet har utvecklats mycket på senare år.
- Tegeltak.
- Betongpannor.
- Shingeltak.
Sadeltak är det vanligaste taket i Sverige och har två lutande sidor längs med husets långsidor som möts uppe vid taknocken. Ett sadeltak har normalt en lutning på mellan 15-60 grader. Fördelen med sadeltak är att man kan använda alla typer av takbeklädnader, under förutsättning att takets lutning överstiger 15 grader.
Vad kännetecknar Uppstolpade tak?
Ett sadeltak har tvärsnittsformen av ett triangulärt bärverk. Det kan byggas upp på flera sätt, till exempel av fackverk, balkar, ramar eller som så kallat uppstolpat tak. Möjligheterna att utnyttja denna takform begränsas av att byggnaden blir alltför hög vid stora taklutningar.
Vad är takutsprång?
Takfot, takskägg, eller takutsprång är den del av ett yttertak som skjuter utanför fasadväggen. Den har till uppgift att skydda delar av fasaden från nederbörd. I snörika trakter, som exempelvis Alperna, har byggnader ofta mycket långt utkragande taksprång.