Allmänning

Varfor kramp i handerna?

Varför kramp i händerna?

Symtom. Det vanligaste symtomet vid karpaltunnelsyndrom är domningar och stickningar i händerna och fingrarna, framför allt på nätterna. Du kan vakna på grund av besvären och känna dig tvungen att skaka handen, som känns helt avdomnad. Besvären kan kännas obehagliga men är sällan allvarliga.

Varför sendrag i fingrarna?

Det är svårt att veta exakt varför det händer, men det är vanligt med sendrag vid överansträngning, t ex vid idrott eller trädgårdsarbete. Även en obekväm ställning under längre tid kan leda till muskelkramp. Ibland kopplas muskelkramp också samman med vätskebrist och mineralbrist.

Varför man får muskelkramp är oftast inte känt. Det är vanligt att få kramp om du har ansträngt någon muskel mer än vanligt. Det kan ske när du till exempel har idrottat eller arbetat länge i trädgården. Du kan också få kramp om du har suttit, legat eller stått i en obekväm ställning under en längre tid.

Får ofta kramp i fingrarna?

Om värken i fingrarna är långvarig kan det handla om en ledsjukdom. Ledsjukdomar som artros, gikt och ledgångsreumatism drabbar oftast äldre men förekommer också bland unga. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att en viktig nerv har kommit i kläm, vilket kan ge nedsatt känsel i händerna.

Är karpaltunnelsyndrom farligt?

Karpaltunneln är en kanal som finns mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom kanalen går den viktiga medianusnerven och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att nerven har kommit i kläm när utrymmet har minskat. Karpaltunnelsyndrom är vanligt, men sällan allvarligt.

Har ont i handflatan?

När du får ont i handen handlar det i många fall om överansträngning. Kanske har du burit något tungt eller gjort rörelser du vanligtvis inte gör. Oftast går smärtan över av sig själv. Det finns dock tillfällen när du bör söka vård för att utreda om smärtan beror på något som bör åtgärdas.

Hur läker nerver?

Teorin är att om en nervskada medför en omfattande nervcellsdöd får detta konsekven- ser både för hur nerven läker ihop efter skadan samt för sekundära omstruktureringar inne i centrala nervsystemet.

När ska man operera Karpaltunnel?

Karpaltunnelsyndrom är känslan av stickningar och domningar i handleden. Dessa beror på problem med trycket i karpaltunneln där en stor nerv till handen går. Operation görs när andra behandlingar inte fungerar.

Share this post