Blogga

Kan man ha traningsvark i ljumsken?

Kan man ha träningsvärk i ljumsken?

Det är inte ovanligt att få ont i ljumsken, särskilt om du tränar intensivt. Ofta beror smärtan på muskelbristning eller överbelastning av musklerna på lårets insida. Smärtan brukar inte kännas när kroppen är uppvärmd utan först efter en fysisk aktivitet. Öppet alla dagar, dygnet runt.

Kan man få träningsvärk i höften?

I många fall beror det på träningsvärk, som är en naturlig reaktion när musklerna återhämtar sig. Om man däremot känner att det gör väldigt ont i höften efter träning kan detta bero på att man har överansträngt leden eller utfört övningar med felaktig teknik.

Hur stretchar jag ljumsken?

Sittande nära väggen med fotsulorna ihop, tippa bäckenet fram genom att svanka försiktigt samtidigt som du sträcker på dig och pressar bröstet uppåt-framåt. Stanna kvar i 3-5 minuter, andas och slappna av. Orkar du inte stanna kvar tillräckligt länge har du tagit i för mycket.

Ont i ljumsken ser vi vanligast hos idrottare där belastningen på musklerna i området är stor. Men även icke-idrottare kan få ljumsksmärta. Har du ont när du sitter eller när du går, när du lyfter benet eller vrider på det?

Varför kan ont i ljumsken uppstå?

Ont i ljumsken kan uppstå av olika anledningar. Tarmarna kan skapa fenomen som smärta till ljumsken, vid förstoppning eller tarmvred (ondare). Växla mellan att aktivera den högra och den vänstra sätesmuskeln upp till 10-20 gånger innan du långsamt rullar tillbaka till ursprungspositionen.

Vad är orsaken till ont i ljumsken?

Höftleden som orsak till ont i ljumsken Om det inte är muskler som adduktorerna, höftledsböjarna eller quadriceps som strular kan det vara höftleden som skapar problemen. En irritation eller artros i höftleden känns ofta i ljumsken. Det samma gäller för brosk-skador i höftleden.

Vilka muskler förbinder man med ljumsken?

De muskler man ofta förbinder med ljumsken är ”adduktorerna”. Dessa går från den delen av bäckenet som är runt pubisbenet och fäster in längre ned på lårbenets insida eller på underbenets insida. Deras arbetsuppgift är framförallt att hjälpa att stabilisera lårben mot bäcken, och att föra benet inåt (adducera benet).

Har du plötsligt hugg i ljumsken när du är ute och springer?

Ett plötsligt hugg i ljumsken när du är ute och springer; du förlorar kraften i benen och smärtan blir ihållande. Många löpare har upplevt situationen och samma symptom kan uppkomma när du trillar eller bara halkar till. Det som sker är att en eller flera muskelsenor helt eller delvis går sönder.

Share this post